Fülgyulladás.

Tisztelt Doktor úr! köszönöm a válaszát az előző kérdésemre aminek az volt a címe hogy Vajon mitől fáj. Sajnos még mindig érzékenyek a füleim annak ellenére hogy sok gyümölcsöt fogyasztok. Ha telefonálok úgy 3-4 percet utána megfájdul a fülem és még jobban a körülüte lévő csontozat. Ez is a visszatérő fülgyulladások vég terméke? Interneten próbáltam megérteni a fül működését de sajna nem megy. Nálam kétoldalú enyhefokú idegi típusú halláscsökkenést mértek. Okozhatja visszatérő Külső hallójárati gyulladás? Fülgyulladáskor a fülváladék honnan jön a belső fültől? Ha igen akkor nem gyulad be olyankor a belső és a középső fül rész is? Köszönöm a válaszát Tisztelettel Horváth Flórián.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fülgyulladás témában

Kedves Horváth Flórián!

A kérdéseire a válasz:

"Nálam kétoldalú enyhe fokú idegi típusú halláscsökkenést mértek. Okozhatja-e visszatérő külső hallójárati gyulladás? "

Véleményem szerint igen, abban az esetben, ha a külső hallójárat gyulladásához a középfül gyulladása is társult. Irodalmi adatok szerint ha a gyulladásos anyagcseretermékek a belső fül membránjain átjutnak, az a belső fül irritációjához, és ezáltal idegi jellegű halláscsökkenéshez vezethet.

"Fülgyulladáskor a fülváladék honnan jön, a belső fülből? "

Nem a belső fülből! A külső hallójárat gyulladása esetén a külső hallójáratból, a dobüreg (vagy középfül) gyulladása esetén a középfülből. A belső fül gyulladása igen súlyos állapot, amelyre az Ön tünetei nem utalnak (ilyenkor erőteljes szédülés, fülzúgás, vagy halláscsökkenés, hányinger és hányás, és a szemmozgás zavarai a fő tünetek) .

Amennyiben munkaköre lehetővé teszi, javaslom, hogy próbálja a telefont nem, vagy ha elengedhetetlen, akkor kihangosítva használni, tehát a kagylót ne emelje és ne nyomja a füléhez. Az erősített hangok zavarhatják a belső fület, főleg akkor, ha annak érzékenysége megnő. A kóros hangosságfokozódást "recruitment"-nek nevezzük. Ez a belső fül irritációjának a jele lehet. A csontok fájdalmának oka lehet a hallójárati csont krónikus gyulladása, de erre csak akkor tudnék választ adni, ha Önnek készült középfüli CT felvétele. Javaslom, hogy amennyiben lehetséges, nézzük meg együtt, és beszéljük át többi leletét is.

Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos

Kérdés: 2008. június 19., 16:06; Megválaszolva: 2008. június 19., 16:06
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés