Furcsa torokfájás

Üdvözlöm! Előzőhét csütörtökén fülfájással, valamint a torkomban nyeléskor érezhető furcsa érzéssel mentem fül-orr-gégészhez, aki megállapította, hogy heveny gennyes középfülgyulladásom van, erre írt fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, valamint orrspray-t, név szerint Diclofenac-ratiopharm, Forcid Solutab 875/125 tablettákat és Nasivin orrspray-t, (a felsorolás sorrendjében az adagok, 2x1/nap, 3x1/nap és 3x/nap). A fülfájás ugyan elmúlt, leszámítva, hogy még enyhén úgy hallok, mintha víz lenne a fülemben, viszont a torokban érzett furcsa érzés (nyeléskor) továbbra sem, olyannyira, hogy már fáj is, eddig "csak" enyhe idegentest érzet volt, de fájdalom nem. Kérdésem az, hogy milyen betegségek jöhetnek szóba? Csak mert feltételezem az orvos által felírt antibiotikumnak a vírusos/bakteriális betegségeket gyógyítania kellett volna a torokban is (nem beszélve a fájdalomcsillapítóról, bár nem értek hozzá, csak feltételezem) - ezzel együtt kezdek kicsit aggódni, hogy valami komolyabb dolog lesz. A fül-orr-gégész egyébként nem-mel válaszolt arra a kérdésemre, hogy nem-e valami gége vagy nyelőcső rosszindulatú elváltozásáról van-e szó, viszont nem csinált gégetükrözést, így azért eléggé kételkedő vagyok. Kb. 2 évig dohányoztam, de már kb. 2 éve nem. A csípős/fűszeres ételeket nem vetem meg. Refluxom nincs.(Tudtommal.) Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza a fül-orr-gége témában

Tisztelt Uram! Az életkorából ítélve (ha jól látom 21 éves) gyakorlatilag biztosan kimondható, hogy nem lehet rákja. Másrészt pedig amikor egy daganat fájdalmat okoz, akkor már egyértelműen látható, tehát azt egy fül- orr- gégész biztosan észreveszi. Legtöbbször az ilyen torok- és fülbetegségek vírusfertőzéssel kezdődnek, és aztán később felülfertőződhetnek baktériumokkal is. Szerintem Önnek még a vírusfertőzése megmaradt, még nem győzten le a szervezete, és azt érzi. Ugyanis az antibiotikum csak a baktériumokat öli meg, az egyéb gyógyszerek (orrcsepp, gyulladásgátló) pedig csak a tüneteket mérséklik, de magukat a vírusokat nem tudják elpusztítani. A vírusfertőzést az ember saját immunrendszere győzi le előbb-utóbb. De nyugodtan menjen vissza kontrollra, ha úgy érzi, hogy csak nem múlik a panasz, és megnyugtató lenne egy újabb vizsgálat.

Kérdés: 2010. augusztus 04., 01:50; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 20:47
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban