Gégefő bénulás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám kb. 1 hónapja berekedt, és miután a rekedtsége fokozódott és a hangja is elment annyira hogy telefonon már nem is lehet egyáltalán érteni mit mond, elmentünk egy fül-orr-gégészhez, aki megállapította hogy a baloldali gégefő nem mozog. Mivel anyukámnak hodgkin betegsége volt, arra gyanakodott az orvosa hogy esetleg az újult ki és nyomja azt a területet egy daganat, ezért elküldte egy pet ct vizsgálatra. A ct viszont semmi különöset azon a területen nem mutatott, csak a hangszál területén írja "a jobb hangszalag diffúzan intenzíven dúsítja az FDG-t, a bal hangszalag területén dúsulás nem látható, ami n. recurrens paresisre utal". Visszaküldték a fül-orr-gégészetre ahol azt mondták lehet hogy a stressz okozza, ezzel a bénulással nem tudnak mit kezdeni, ez már így marad és örüljön, hogy nem mindkettő gégefő van lebénulva. Anyukám nagyon el van keseredve amiatt, hogy nem fog tudni többet rendesen beszélni, és fél hogy esetleg még a másik gégefő is lebénul. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint is az ilyen bénulás végleges és nincs remény a gyógyulására?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza a recurrens témában

Tisztelt Hölgyem! Ha minden igaz, nem a gégefő bénult le, hanem az egyik gégefél, vagyis az egyik hangszalag nem mozog rendesen. Ez -bár nem gyakori állapot- számtalan ok miatt jöhet létre, kezdve a hangszalagmozgató ideg agyi központjának a sérülésétől (pl. agyvérzés, fertőzés), a nyakon növekvő daganatig, nagyon sok betegség tünete lehet. A PET CT leletet így nem tudom értelmezni, nem értem, hogy a dúsulási különbséget miért recurrens paresisnek véleményezik. Nem tudom, hogy milyen vizsgálatok voltak még, de ilyenkor nagyon fontos a hangszalagok alapos vizsgálata (pl. ott nem nő-e daganat), mellkas CT, neurológiai vizsgálat. A rossz hír az az, hogy bármi is okozta a bénulást, sajnos nem szokott visszatérni később a gégébe a mozgás.

Kérdés: 2010. július 15., 19:43; Megválaszolva: 2010. július 30., 14:34
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban