• full-orr-gege

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Ur/Doktorno, Egy veleszuletett fulproblemarol irok, ami megkeseriti a mindennapjaimat pici gyermekkoromtol. Egy orvosi vizsgalat kideritette meg 4-5 eves koromban, hogy a fultovem arcfeloli reszen elhelyezkedo ket kis lyuk valamilyen "nyakciszta" lehet, de valmiert ezzel kapcsolatos kivizsgalasom sosem tortent meg. Halvanyan mintha emlekeznek, hogy neha ezek a kis cisztak megduzzadtak es begyulladtak, ilyenkor darabos sotetszinu valadekot bocsatottak ki, es nagyon fajtak. Ezek a kis furcsa dudorok a mai napig (25 eves ketgyermekes anya vagyok)nem nottek be, multak el, es mivel folyamatosan uritenek sargas, kellemetlen szagu valadekot mara mar a napi tisztalkodasom rendszeres reszeve valt a kinyomkodasuk, kitisztitasuk. Azt szeretnem kerdezni, hogy eltavolithatok-e ezek egy gyors helyi erzestelenitesu mutettel, vagy valamilyen hosszabb kivizsgalasnak kell tortennie a mutetet megelozoleg? Mi okozhatja meg mindig es mi okozhatta anno? Mire lehet ez hatassal stb. valamint miyen gyogymodot, vizsgalatot javasolnak? Koszonom elore is segitseguket.

        WEBBeteg szakértő válasza a fül-orr-gégészet témában

        Ezek a nyaki ciszták, rendszerint fejlődési rendellenességek, magzati korban az arc-nyak fejlődése során alakulnak ki.

        Sokszor váladékot termelnek, mely begyulladhat, esetleg a kórokozók tartós megtelepedése miatt a gyulladás, fertőzés állandósukhat.

        Kezelésük műtéti eltávolítást jelent. A helyi érzéstelenítésről a ciszta helyzete, mérete és még egyéb egyéni tényezők alapján dönt az operáló orvos és az altató orvos együtt.

        Ami elsősorban dönt a műtét kiterjedéséről, egyszerüségéről, az a ciszta mérete, és kapcsolata a nyaki képletekhez: erekhez, idegehez, nyálmirigyhez, fül képleteihez. Ezt bizonyos mértékig (nem teljes bizonyossággal) a műtét előtti kivizsgálűskor meg lehet határozni (nyaki ultrahaggal, esetleg egyéb képalkotó vizsgálattal).

        Amiatt is érdemes a műtét miatt orvoshoz fordulnia, mert az állandó gennyes gyulladás komolyabb szövődményekhez is vezethet. Emellett érdemes lenne meghatározni a füllel, középfüllel való kapcsolatát is.

         


        Kérdés: 2010-02-24 00:03:52; Megválaszolva: 2010. február 24., 00:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: