Hallásvizsgálat

Kedves Doktor Úr/Nő!

Ma hallásvizsgálaton voltunk a 4, 5 éves kisfiammal. (Még nem a korának megfelelően beszél - kisagyi hypoplasia miatt) .

Tavaly megcsináltattuk a hallásvizsgálatot amelyben azt írták, hogy mindkét oldalon ép membrán, jobb oldalon jól detektálható disztorzios otoacusticus emissio. Bal oldalon bizonytalan emissio. Ezt a leletet elvittem a körzeti orvoshoz, aki fülcsepp használatát írta fel, mivel a bal oldalon kis gyulladás van.

Ehhez képest, ma megkérdezték tőlem, hogy miért nem vittem a gyereket akkor a fülészetre, hiszen rossz volt a lelet. Kérdésemre, hogy "akkor nem hallott a gyerek a bal fülére? " értelmes választ nem kaptam.

Visszatérve a mai vizsgálatra, közölték, hogy egyik oldalon sem lehet neki megcsinálni a vizsgálatot, mert a gép azt jelzni, hogy mindkét oldalon nagy gond van. A doktornő megvizsgálta és fülkürthurutot állapított meg. Menjünk a körzeti orvoshoz, aki írjon fel valami gyógyszert erre és majd 4-6 hét múlva egészségesen menjünk vissza. Ennyivel küldtek haza minket.

Hozzátenném még, hogy a gyereknek láthatólag tökéletes a hallása. Mindent megért, megcsinál, hallja a halk és a hangos zajokat, beszédet....

Tulajdonképpen a kérdésem az lenne, hogy mit jelent pontosan a tavalyi leletünk? (hozzáteszem, végig sírta-ordította a gyerek az akkori vizsgálatot)

Illetve még azt szeretném megtudni, hogy ez a fülkürthurut fájdalmas-e hiszen a gyereken nem veszek észre semmit, talán egy kicsit köhög, de ezen kívül nincs tünete. Ha valakinek be van gyulladva a füle, akkor a gép azt jelzi, hogy nem hall az a személy? Nem értem az egészet, hiszen ha csak a gyereket nézem, akkor nem veszek észre semmi eltérést a hallásán.

Köszönettel várom válaszát.

 

Dr. Csuth Ágnes válasza fülkürthurut témában

Tisztelt Kérdező!

A disztorzió otoakusztikus emiszió azért jó hallásvizsgálati módszer, mert nem igényli a beteg közreműködését. Ha detektálható, akkor az a a belsőfülben lévő ún.csiga és a benne lévő érzékelő sejtek épségét jelenti. Normális hallás esetén jelen van. De ez megfordítva már nem igaz! Lehet a háttérben technikai probléma is, és emellett a maga vizsgálat érzékeny a zajokra, a betegből jövő zajokra is. Emiatt a kisgyermekek vizsgálatára egy másik, alkalmasabb vizsgálat a tranziens otoakusztikus emisszió mérése.

Tehát a vizsgálat eredménye egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyermek nem hallott a bal fülére, de nem is zárja ki ezt a lehetőséget.

Nem értem, hogy miért nem a fül-orr-gégész javasolt kezelést, ha az szükséges. Hiszen hallásvizsgálatnak fül-orr-gégészeti szakvizsgálattal együtt kell zajlania.

A fülkürthurut okoz eltérést a hallásvizsgálati leleten, de amit abból egyértelműen lehet látni az a fülkürt működés zavara, de 4, 5 éves gyerekeknél, (főleg ha nincs megelőző felsőléguti hurut, nátha, stb) az orrmandula túltengését is okozhat ilyet.

A másik kérdésére válaszolva: a savós középfülgyulladások, nem tartoznak a klasszikus gyulladásoskórképek közé, ezt gyakran a beteg nem is észleli. Óvodáskorú gyermekek körében gyakori. Halláscsökkenéssel jár. Ezt egyes hallásvizsgálati eljárások is jelzik (pl.tympanometria) , de a fizikális vizsgálat során a dobhártyakép alapján a fül-orr-gégész is megállapítja.

Az mindenképpen jó hír, hogy a gyermek hallása a mindennapokban jó. Jól hallja és érti a beszédet. Észleli és helyesen értelmezi a környezeti zajokat. De a rendszeres hallásvizsgálati kontrollt én is szükségesnek tartom.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Kérdés: 2009. november 11., 09:09; Megválaszolva: 2009. november 11., 09:09
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mi a baj?
Jó napot kívánok! Az én problémám nagyjából 2 hónapja kezdődött, amikor elkaptam egy vírusos tüszős mandula gyulladást. Erre kaptam...
Füldugulás, zsibbadás, és...
Tisztelt doktor úr! Fül-orr-gégészeti előzmények: -születésemtől fogva egészen 8-9 éves koromig szinte havonta kellett fülészetre járni...
Kilyukadhatott a dobhártyám?
Üdv?! Tegnap este egyszercsak arra lettem figyelmes, hogy rosszabbul hallok a bal fülemre. Reggelre ez javult, annyi változott, hogy nyomás, telítettség...
Ébredéskor fülzúgás
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már több, mint egy hete minden nap úgy ébredek reggel és néha hajnalban is, hogy zúg a bal fülem. A bal orrjáratom is...
Fülkürthurut
Tisztelt Doktor Úr! Kb 2 hete be van dugulva a bal fülem /már nem első alkalommal /Nem fáj csak rosszul hallok. Nem voltam megfázva nem voltam...