• Beszáradt fülzsír - Hogyan kerülhetjük el?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Arra a kérdésemre, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ne száradjon folyton bele a fülzsírt a kislányom fülébe, elég ellentmondó tanácsokat kaptam a fül-orr-gégészektől. Most már fogalmam sincs, hogy mit tegyünk, hogy elkerüljük ezt az állandó tisztítás. Van arra remény, hogy ezt kinövi a kislányom?

        WEBBeteg szakértő válasza a fülzsír, kezelés témában

        A fülzsír a hallójárat középső harmadát bélelő hámsejtek által termelt váladék, amelynek fontos szerepe van a hallójárat öntisztulásában, a megfelelő pH beállításában. A dobhártya és a hallójárat levált hámsejtjei ideális esetben dobhártyától kifelé szállítódnak. A fültisztító pálcikák használata ezt a folyamatot gátolja meg, a lehámlott hámsejteket egészen a belső harmadig tolva elősegíti a fülzsír felszaporodását, a dobhártyára tapadását. A fültisztító pálcika használata az igen vékony hallójárati hámon apró sérüléseket okoz, amely fertőzések forrása lehet. A hallójáratot teljesen elzáró fülzsír halláscsökkenést okoz - ez csak fokozódik, ha a hallójáratba víz kerül, mivel a fülzsír víz hatására némileg duzzad is.

        Tehát a legfontosabb információ az, hogy lehetőleg kerüljük a fültisztító pálcák használatát, mivel ezzel csak beljebb toljuk a fülzsírt. A hallójárat külső részének tisztítása céljából azt javaslom, hogy langyos szappanos vízzel végzett fülmosást alkalmazzon, vagy finoman nedvesített ujját vagy a törölköző sarkát használja. Amennyiben a fülzsír nem látható (a hallójárat bemenettől 1 cm-nél mélyebben található) a hallójárat - különösen nyaralás, vagy repülővel való utazás esetén aktuális - tisztítását bízza szakemberre!

        Az Audispray jó készítmény, a paraffinolaj szintén képes lehet meglazítani a bennrekedt zsírt. Azonban ha ismerten szűk a kislány hallójárata, akkor nem javaslom ezek alkalmazását (tisztítsa szakember).

        Később kislánya külső hallójárata még növekedni, szélesedni fog - ezzel a hallójárat tisztítása is egyszerűbbé válik majd.

        Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-07-16 17:37:24; Megválaszolva: 2009. július 16., 17:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: