• Miért horkolok ennyire?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Mi az oka annak, hogy olyan hangosan horkolok? Hogyan lehetne ezt megszüntetni?

        WEBBeteg szakértő válasza a horkolás témában

        A horkolás során alvás közben légzéskor a levegő áramlása megrezegteti az összefekvő lágyrészeket, mely azonkívül, hogy kellemetlen hangot kelt, sajnos a légcserét is akadályozza, és egyeseknél oxigén hiányos állapotot hozhat létre.

        Oka általában az elülső és hátsó garatfal közti szűk tér. Ennek oka leggyakrabban gyermekeknél  a megnagyobbodott orrmandula és torokmandula, felnőtteknél a megnyúlt uvula, duzzadt nyelvgyöki tonsilla, ill. a kor előrehaladtával előrehaladó "szöveti lazaság". Orrsövényferdülés is okozhat horkolást, de nem ez a fő oka. A kezelés célja az elülső és hátsó garatfal közti tér tágítása. 

        Ahhoz, hogy a horkolás okait megtudhassuk számos kérdés tisztázása szükséges:

        - Aluszékony-e napközben?
        - Van-e koncentrálási problémája?
        - Fejfájása?
        - Szenved-e magasvérnyomás betegségben?
        - Szív-érrendszeri megbetegedésben?
        - Dohányzik-e?
        - Milyen gyógyszereket szed?
        - Túlsúlyos-e?
        - Mióta áll fenn ez a panasz?
        - Milyen a horkolása: egyenletes, el-el akad a légzése?
        - Történt-e fül-orr-gégészeti vizsgálat, műtét?

        Ezek után beszélhetünk a szóba jövő kezelésekről, mely lehet gyógyszeres, és sebészi.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-07-14 23:26:51; Megválaszolva: 2009. július 14., 23:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: