Krónikus középfülgyulladás

Gyermekem 20 hónapos és tavaly október óta középfülgyulladásban szenved. Annak ellenére, hogy folyamatos fülészeti ellenőrzés alatt állt, nem tudták kigyógyítani, gyógyulttá "nyilvánítani". Végül áprilisban kivették az orrgaratmanduláját (mérete alapján indokolt volt) , és a fülébe tubust helyeztek. Azóta a helyzet jobbnak mondható, de továbbra sem tud teljes mértékben feltisztulni a füle. Az orvos egy allergológussal konzultálva türelmet kért, mondván, hogy előfordul, hogy maga a beültetett csövecske okoz a dobhártyán irritációt... Várjunk és kétéves korában elvégzik az allergiatesztet. Szeretném a tanácsát kikérni, hogy milyen vizsgálattal lehetne kideríteni, hogy mi tartja fenn a fülében a gyulladást. Főleg azért, mert az utóbbi hónapokban úgy gyulladt a füle, hogy az esetenként előforduló lázon kívül semmilyen más tünete nincs (nincs nátha, sem köhögés) . Köszönettel: PMíra

WEBBeteg szakértő válasza krónikus középfülgyullaás témában

Kedves Kérdező!

A krónikus középfülgyulladás esetén sajnos nem jellemző a kísérő hurutosság.

Ami ilyen esetben még felmerül az a gyermekimmunológiai vizsgálat. Nincs-e esetleg a babának valamilyen ellenanyaghiánya, vagy egyéb immunológiai eltérése, ami miatt nem tud megbírkózni a szervezete a fertőzéssel?

Fontos tudni, hogy külön entitás az akut és krónikus középfülgyulladás. Ha a középfülgyulladás idültté válik sok fül-orr-gégész azon a véleményen van, a megfelelő kezelési mód a fülműtét, mely során a lobos, sarjszövetes kóros működésű szöveteket és a kóros váladékot "kitakarítják" a középfülből.Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. július 13., 09:47 ;Megválaszolva: 2009. július 13., 09:47
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás