Mi tehetnék?

Tisztelt Weborvos! Lehet, hogy levelem kicsit hosszúra fog sikerülni. Előre elnézést érte. Próblémám évekre nyúlik vissza és nem tudom hová fordulhatnék vele. A bajom, hogy nagyon rossz szagú a leheletem. Ezt még középiskolás koromban vettem észre kb.16 évesen. Azóta évek teltek el. Most 25 éves vagyok. A bajom rányomta bélyegét az emberi kapcsolataimra is, hiszen kerülöm az emberek közelségét, hogy ne kelljen velük beszélgetnem. Lelkileg roppant megterhelő ez az egész, de nem tudom mit tehetnék. A fogaim teljesen rendben vannak. Rendszeresen járok fogorvoshoz. A nyelvemet mindig megtisztítom fogmosásnál. Kerülöm a fűszeres ételeket, elég folyadékot iszom stb. stb. Ezeket a hétköznapi módszereket már mind-mind kipróbáltam. Egyedül a rágó az, ami némileg segít, de az nem megoldás. Egyszer erőt vettem magamon úgy 5 éve és elmentem egy magán belgyógyászhoz. Roppant kínos volt elmondanom, hogy miért jöttem. Elküldött röntgenre, ahol valamit meg kellett innom és úgy röntgeneztek meg. A gyomorszájam jól zár. Tehát az nem okozhatja a problémámat. Elküldött fogorvoshoz, de minden rendben volt a fogaimmal. Még fogröntgent is csináltak, hogy minden tömésem jól zár-e. Aztán ez volt az a pont, hogy befejeztem és nem mentem máshová, mert nagyon-nagyon megalázó ezer helyen elmondani, hogy büdös a leheletem és azért vagyok itt. A kérdésem az lenne, hogy még milyen lehetséges okok jöhetnek szóba ilyenkor? Milyen vizsgálatokra kéne még elmennem, hogy kiderüljön mi okozza a rossz leheletet? Ez csak azért érdekelne, mert hátha egyszer megint elég erős leszek és rászánom magam, hogy újból kitegyem magam ennek a szégyenteljes helyzetnek. De ahhoz tudnom kell, hogy még hány lehetőség jöhet szóba és mivel kéne kezdenem. Sajnos szoksor még számomra is érezhető a szám szaga. Gyakran van olyan, naponta akár többször is, hogy valami váladékot nyelek le. Gondoltam már rá, hogy talán annak van olyan rossz szaga és azon a fogmosás nem segít. De honnan jön az és miért? Biztos vagyok benne, hogy nem túlzom el a dolgot. Néhány megjegyzés már megerősített abban, hogy nem képzelődöm. Mit kéne tennem? Mi lehet a baj? Amúgy a vérképem rendben van és nincs semmi panaszom. Válaszát várom és köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza bűzös lehellet témában

Tisztelt Kérdező!

Kellemetlen, vagy akár kifejezetten bűzös lehelet oka nem pusztán a fogak és az íny betegségei miatt alakulhatnak ki.

A száj, garat, gége gyulladásos, tumoros kórképei is okozhatnak ilyen panaszt, de azok egyéb, komoly tünettel is járnak, nem maradnak észrevétlenek ilyen hosszú ideig.

Légutak betegségei is szóba jönnek: hörgők gyulladásai, hörgőtágulat, idegentestek a hörgőkben,   és tályogok.

Az emésztőrendszer tágulatai, különösen a nyelőcső divertikulum, nyelőcső gyulladás, hiatus hernia, gyomor és bélbetegségek is okoznak bűzös leheletet.

Cukorbetegség, veseelégtelenség, májfunkció zavarai is járnak ilyen panasszal, bár ezek egyéb, általában jól észrevehető, és gyakran súlyos egyéb tüneteket is okoznak.

Nem szabad arról megfeledkezni, hogy nem bizonyos, hogy a kellemetlen szag a szájból ered. Az orrmelléküregekből, orrüregből is eredhet.

Különösen jellemző, és kifejezett bűzös szagot áraszt, a leginkább fiatal nőkre jellemző, atrophiás orrgyulladás az ozaena. Bár ezt orrlégzési nehezítettség is jellemzi. De ez különösen az életkora miatt is szóba jön, mert jellemzően pubertáskorban kezdődik.

Gennyes orr és melléküreg gyulladások is büdösek, bár ezek orrváladékozást, orrlégzési nehezítettséget is okoznak.

Összegezve: fül-orr-gégészeti, belgyógyászati vizsgálatok szükségesek a lehetséges okok felderítéséhez, és orvoslásához.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 29., 15:19 ;Megválaszolva: 2009. június 29., 15:19
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Véres köpet miatt fordultam fül-orr gégészeti szakrendeléshez. Diagnózis: idült pharyngitis a garatban, gége magasságában babszemnyi duzzanat....
Torokprobléma
Tisztelt Dr Zaránd Rajmund A tanácsára lenne szükségem...ősszel mindig felerősödik a refluxom. Érzem a forró gőzt a torkombannsokat kapar a torkom...
Elhúzodó torokfájás
Tisztelt Doktorúr! A panaszom az lenne, hogy már 4 hete torokfájdalom és köhögés áll fent nálam. Van két negatív covid gyorstesztem és 2 hete...
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Tisztelt Doktor Úr! Egy felső fog kihúzása utánjavasolta a szájsebész, hogy mennyek tovább füll-orr-gégészeti ellenőrzésre arc üregi ciszta...
Mandula gyulladás
Tisztelt Doktor Úr! 3-4 hónapja kb háromszor gyulladt be a mandulám amit nyilván antibiotikummal kezeltem, csak furcsának tartom hogy előtte alig...