Mitől horkol a gyermekem?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kisfiam 5 és fél éves.Hónapok óta nyitott szájjal alszik és hangosan horkol illetve felhorkant. 1 éve kivették az orrmanduláját. Most jártunk újra az orvosnál, semmi problémát nem talált. Az orrmandulája nem nőtt újra, a garatmandula a közepesnél kicsit nagyobb, orrsövényferdülése nincs. Napközben szinte folyamatosan nyitva van a szája, levegőt sokszor mondat vagy szó közben vesz. Az orvos szerint ebben az esetben normálisnak tekinthető a horkolás, engem mégis aggaszt. Mit tehetek ezügyben? Válaszát előre is köszönöm.   Tisztelettel: T. Xénia

WEBBeteg szakértő válasza horkol témában

Kedves Xénia!

Ha a kisfia továbbra is szájlégző akkor annak az okát meg kell találni. Én a horkolását sem tartom 5 évesen normálisnak. Ha minden kivizsgálás igazolja, hogy nincs visszanőtt orrmandula, akkor szóba jön az allergiás megbetegedés, felsőlégúti idegen test, vagy egyéb lehetséges felsőlégúti akadály.

Ha csak nappal szájlégző, lehet rossz szokásról is szó, a beszédritmust zavaró lélegzetvételek (csak szervi ok hiányában! ) logopédiai kezelést is igényelhetnek.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 26., 08:41 ;Megválaszolva: 2009. június 26., 08:41
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás