Fül-orr-gégészt, egyben gasztroenterológus segítségét kérem

Tisztelt Doktorok

2004-ben műtöttek méhnyakrákot megelőző álllapot miatt, p3-as eredménnyel. (HPV) aztán azt vettem észre lepedékes a nyelvem.használtam rózsamézt, nystatint mint ecsetelő, mint gyógyszer, lila ecsetelőt.felírattam a flukonazolt, nem segített.ekkor fordultam a gyógynövényekhez, mint zsurló-szájpenészre, mint galaj-nyelvrákra, megelőzés, mint kezelés szempontjából.jártam paradontológián, hol kiderült vashiányos vagypok, vérszegény.onnan utaltak be belgyógyászatra, ahol megtükröztek:sok a succus.szedtem vaspótlót, lansacidot succusra, és semmi változás.most jártam nemrég fúl-orr-gégészeten, hol a leleten az áll fehér lepedékes nyelv, valahogy ezt magamntól is tudtam, na mindegy, semmi más diagnózis.ő ajánlotta a phlogosol öblögetőt, aminek az ízéről még csak ne is beszéljünk.főleg ne a hatásáról.már kezdek félni a leírtak alapján, hogy cukorbetegről, vagy rákról van szó, mivel rákot meggelőző állapottal már műtöttek.szóval annyi gyógymódot, gyógysszert használtam, hogy kezdek csalódni a magyar orvostudományban.már bocsánat, nem feltétlen önöknek szól, csak azoknak, akiknél eddig jáártam, ezért fordultam önökhöz.diagnózisum: hpv, lepedékes nyelv, ami leginkább zavar, sőt, depresszióssá tesz, aztán vashiány, vérszegénység, sok succus.az ezüst-kolloid volt az utolsó reményem, de el vagyok keseredve hatását illetően.elhiszem, hogy 600féle vírust felismer, majd gyógyítja, de az én bajomat nem segíti.szeretnék végre hamvas, üde, rózsaszín nyelvet.ebben kérem segítségüket.ja, mondtam a fül-orr-gégészeten, és mondtam vérszegény vagyok, semmi nem ajánlott, mégcsak nem is reagált. csoda, hogy ki nem dobnak már egyes doktorok, csakmert esztétikai bajom van.nemcsak esztétikailag zavar, de leginkább amiatt, hanem hogy komoly gond áll a háttérben.nem bánnám minél több orvos válaszolna, hogy levonjam a következtetést.és nemcsak választ várnék, hanem ajánlatot is, mint gyógyszert.a leghatásosabbat.ja, és a legfurcsább az, hoghy pszichiátrián szedtem vagy 2-3 napig valamit, és mondom gyönyörűen letisztult a nyelvem, mégis azt mondja a dokim nem találja a gyógyszert. remélem Önök megtalálják, a leírtak alapján.

előre is köszönöm, szép, egészségben gazdag életet mindenkinek: egy olvasó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza lepedékes nyelv témában

Kedves Kérdező!

A vashiány és a lepedékes nyelv együttes fennállása felvetheti PlummerVinson szidróma gyanúját. Ezen betegség megfelelő vaspótló kezelés mellett gyógyulhat (nem minden vaskészítmény szívódik fel megfelelően, érdemes a természetes eredetű, vastartalmú készítmények kipróbálása) . Lepedékes nyelvet emelett okozhat  sicca-szindróma (száj- és szemszárazsággal járó autoimmun betegség) , B12-vitamin hiány, fog-protézis viselése, allergiás kontakt bőrgyulladás, emésztési zavar, lisztérzékenység, psychés betegségek (szorongás, depresszió, rákbetegségtől való kóros félelem) .

 

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

 

Kedves Kérdező!

A lepedékes nyelv, az önmagában nem betegség, hanem tünet. Sok minden okozhatja. Nem feltétlenül gombás, vagy fertőzéses eredetű. A gombás nyelvgyulladás nem csak esztétikai probléma, hanem égő, viszkető fájdalmat okoz. Általában az ízérzésben is zavart okoz. A fertőzéses eredetű nyelvgyulladásokat is a fájdalmasság, a nyelv berepedezése, ízérzészavar jellemzi. Gyakori a kísérő ínygyulladás, és a rossz fogászati státusz. Kezelésük a gyógyszerek mellett fokozott szájhigiéné, öblögetők, ecsetelők, vitaminok.

Lepedékes nyelv vashiánnyal társulva inkább a B-vitaminok hiányára hívja fel a figyelmet. Ennek kezelésében a vitaminok pótlása (B-vitamin komplex, Polibé) és az alkoholtilalom a fontos. Ilyenkor azonban a gyomorbetegségek, és a gyomor-, bél traktus gyulladásos betegségei is felmerülnek, ezeket érdemes kizárni, vagy fennállásuk esetén kezelni.

Ha a pszichiátriai kezelés alatt javult az állapota az felvethetné a pszichoszomatikus, lelki eredetet is (inkább, mint a gyógyszer hatását) , de bennem felmerül a gyanú, hogy a kezelés alatt a folyadékbevitele volt rendezettebb. Ha rendszeresen kiszárad, a folyadékbevitele nem megfelelő, az is okozhat, sőt leggyakrabban ez okoz bevont, fehéres nyelvet. A kávé, tea, alkoholos italok nem alkalmasak a folyadékpótlásra, vízhajtó hatásúak. Rendszeres, nagymértékű fogyasztásukat kerülje. Ásványvíz, gyümölcslé, stb. fogyasztását javaslom. És a B-vitaminok és a vas pótlását. Emellett fontos lenne a gyomornyálkahártya gyulladás kizárása is.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 19., 09:42; Megválaszolva: 2009. június 19., 09:42
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülfájás__
Gyomortükrözés utáni nyelési...
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?