Pajzsmirigyműtét

Tisztelt Dr. Lengyel Csongor!

Több, mint egy éve operálták a pajzsmirigyemet, a bal oldali lebenyben rosszindulatú göb volt. Műtét után mindkét hangszalagom lebénult. Beszélni alig tudtam, a folyadékot félrenyeltem, állandóan köhögtem és fizikai terhelésre fulladtam, ha már egy pár métert sétáltam úgy éreztem megfulladok. A panaszok nagy része már elmúlt, de sajnos fizikai terhelésre még mindig fulladok (pl. lépcsőzés, takaritás) , nem olyan vészes, mint pár hónappal ezelőtt, vagy a műtét után közvetlen, de kellemetlen. Rendszeresen járok fül-orr-gégészetre és azt mondták, hogy lehet meg kellene csináltatnom a hangréstágitó műtétet. Szeretném megkérni doktor urat, mivel vidéki vagyok, hogy tudna-e ajánlani orvost, hogy kivel kellene ezt a műtétet elvégeztetni. Egyáltalán mivel jár ez a műtét?

Segitségét előre is köszönöm.

 

 

 

WEBBeteg szakértő válasza hangréstágító műtét témában

Kedves Kérdező!

A hangréstágító műtéteknek több típusa van. Ami általános jellemzőjük az az, hogy altatásban végezzük őket, és endoscopos módszerekkel. Azaz nem kell kívül metszéseket vezetni a nyakán, minden beavatkozás mikroműszerekkel a száján át bejutva a gége lumenébe történik.

Ezután akár hagyományosnak mondható eszközökkel, akár lézerrel manipulálva valamelyik hangszalag oldalra rögzítésével tágabbá teszik a hangrést.

A módszer választását az operatőr és a beteg igényei együtt határozzák meg.

A műtét hátránya amivel számolni kell: a hangrés tágításával a hang minősége romlik. Műtét után hangterápiára van szükség. A beszéd nehezebbé, a hang gyengébbé, rekedtebbé válik.

Az orvosválasztásról:

Nem minden fül-orr-gégészet végzi a fenti beavatkozásokat, a nagyobb centrumok azonban igen. A kezelőorvosa bizonyára olyan intézetbe fogja utalni, mely Önhöz legközelebb esik, és jártas ezekben a műtétekben.Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. július 01., 22:32 ;Megválaszolva: 2009. július 01., 22:32
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula-probléma
Tisztelt Doktor Úr, 4 napja tartó tüszös mandulagyulladás miatt aktil duo-t kezdtem el szedni háziorvosi utasításra. A baloldali mandulámon viszont...
Mitől lehet a szédülés?
Tisztelt Doktor Úr/Nő Párom (ffi, 25 év) kb. 2 hónapja arra ébredt hajnalban, hogy nagyon szédül és a szeme is rángatózott. Azóta folyamatos...
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás