Pajzsmirigyműtét

Tisztelt Dr. Lengyel Csongor!

Több, mint egy éve operálták a pajzsmirigyemet, a bal oldali lebenyben rosszindulatú göb volt. Műtét után mindkét hangszalagom lebénult. Beszélni alig tudtam, a folyadékot félrenyeltem, állandóan köhögtem és fizikai terhelésre fulladtam, ha már egy pár métert sétáltam úgy éreztem megfulladok. A panaszok nagy része már elmúlt, de sajnos fizikai terhelésre még mindig fulladok (pl. lépcsőzés, takaritás), nem olyan vészes, mint pár hónappal ezelőtt, vagy a műtét után közvetlen, de kellemetlen. Rendszeresen járok fül-orr-gégészetre és azt mondták, hogy lehet meg kellene csináltatnom a hangréstágitó műtétet. Szeretném megkérni doktor urat, mivel vidéki vagyok, hogy tudna-e ajánlani orvost, hogy kivel kellene ezt a műtétet elvégeztetni. Egyáltalán mivel jár ez a műtét?

Segitségét előre is köszönöm.

 

 

 

WEBBeteg szakértő válasza hangréstágító műtét témában

Kedves Kérdező! A hangréstágító műtéteknek több típusa van., Ami általános jellemzőjük az az, hogy altatásban végezzük őket, és endoscopos módszerekkel. Azaz nem kell kívül metszéseket vezetni a nyakán, minden beavatkozás mikroműszerekkel a száján át bejutva a gége lumenébe történik. Ezután akár hagyományosnak mondható eszközökkel, akár lézerrel manipulálva valamelyik hangszalag oldalra rögzítésével tágabbá teszik a hangrést. A módszer választását az operatőr és a beteg igényei együtt határozzák meg. A műtét hátránya, amivel számolni kell: a hangrés tágításával a hang minősége romlik. Műtét után hangterápiára van szükség. A beszéd nehezebbé, a hang gyengébbé, rekedtebbé válik. Az orvosválasztásról: Nem minden fül-orr-gégészet végzi a fenti beavatkozásokat, a nagyobb centrumok azonban igen. A kezelőorvosa bizonyára olyan intézetbe fogja utalni, mely Önhöz legközelebb esik, és jártas ezekben a műtétekben.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 01.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Garat/mandula panaszok kellemetlen...
Tisztelt Doktor Úr! Egy vissza-visszatérő problémával küzdök. Enyhe torokkaparás, mandulák pirosodása és vele társuló kellemetlen lehelet (ami néha erősebb...
Elhúzódó gyermekkori Orrmelléküreg...
Kedves Dr Úr/Nő! Gyermekem, December 11-én orrdugulásra panaszkodott, majd be is lázasodott (38.5), amely állapot, Dec 13-ig tartott. Fájdalma nem volt....
Mandulaműtét térdprotézis műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr! 63 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok. A góckutatás során a torokváladékban strectocoppus C került kitenyésztésre, minden más...
Tüszős mandulagyulladás láz nélkül?
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni, tüszős mandulagyulladást állapotot meg a házi orvosom, nem fáj a torkom, nincs lázam, de viszont a mandulam...
Állandó felsőlégúti panaszok
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta folyamatosan felső légúti betegségekben szenvedek. Egy év alatt legalább hatszor folyik az ortom és fáj...