Orrdugulás!

Tisztelt Doktor Úr!

Az orrom már több, mint fél éve eldugul. Ha orrcseppet cseppentek bele akkor kb. 6-7 órán keresztül kapok levegőt, de aztán megint csöppentenem kell bele. Semmi váladék nem folyik ki az orromból. Kb. 10 hónapja voltam garat-orr röntgenen, de teljesen tiszta volt az orrom. Allergia vizsgálaton is voltam. A bőrteszt teljesen negatív lett. Kb. 10 hónapja derült ki, hogy asztmás vagyok. (Seretid 500-ast kell szívnom napi egyszer) Ennek lehet köze az orrduguláshoz?

Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza orrdugulás témában

Kedves kérdező!

Panszainak oka, lehet egyrészt allergia, valami olyan anyagra, mely nem szerepel az alkalmazott tesztsorokon, amelyeket az allergia vizsgálatnál alkalmaznak. Ezt azonban az orrváladékozás hiánya miatt nem tartom valószínűnek.

Sokkal inkább a tartós és rendszeres orrcsepphasználatot tartom felelősnek az állapotáért.

Azonban a legjobb az lenne, ha a leszokáshoz orvosi segítséget is igénybe venne tekintettel az asztmájára.

Az orrcseppek elhagyása lenne az első lépés, de ha nagyon súlyos az orrdugulása, az a felsőléguti ellenállás növelésével jelentősen fokozhatja a légzési munkát, ami az asztmája miatt igen megterhelő lehet. Persze mindez attól függ milyen súlyos az asztmája.

Tehát az orrcseppek elhagyása, azokról való leszokás a cél. Ha ez önállóan nem sikerül, a cseppek elhagyásakor nehézlégzése jelentkezik, konzultáljon tüdőgyógyászával és fül-orr-gégész szakorvossal.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 20., 21:44; Megválaszolva: 2009. június 20., 21:44
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás