6 hete

Tisztelt Doktor úr! Május első hétvégéjén kezdett fájni a torkom, sokszor volt már ilyen, nem foglalkoztam vele. A szokásos mézes tea, hársfatea stb. dolgokat alkalmaztam. Ezután egyre erősebb lett a váladékozás, erre elkezdtem köptetőt szedni, ami meg is tette hatását, jött ki a váladék. Elmentem a háziorvosomhoz, aki hörghurutot állapított meg, és felírt Aktil Duo-t, amit végig be is szedtem. Lázam nem volt sem a gyógyszer előtt, sem utána. A gyógyszer után a köpet már nem volt sárgás, de a köhögés csak nem csillapodott. Itt (véleményem szerint) elkövettem egy hibát, már fáradt voltam a nem alvástól, és a patikában vásároltam Rhinatiol köhögés csillapítót. Nem is köhögtem, hanem a mellem alatt és az oldalam kezdett fájni. Visszamentem a háziorvoshoz, röntgen, ami mellhártya gyulladást mutatott ki. Arra a doktor úr Voltaren tablettát írt gyulladáscsökkentőnek, és köptetőt rendelt el. A fájdalom csökkent, bár még nem múlt el teljesen. A köhögéscsillapítót már két hete nem szedem, tegnap óta viszont visszajöttek a köhögési rohamaim. És ez így megy már hatodik hete. Eközben végig dolgoztam, de tanár vagyok, és az érettségizők ballagásával szerencsére csak napi 2-3 órám maradt, a maradék időben sokat feküdtem. Jövő héten szóbeli érettségik, teheát szintén nem szeretnék otthon maradni, hogy 4 év után más vizsgáztasson. Ismét alig aludtam az éjjel, tanácstalan vagyok. Ha visszamegyek a háziorvoshoz, mit tud még kitalálni, hogy segítsen? La Legyen szíves véleményezze a "történetemet". Mit tanácsol? Köszönettel: Ildikó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza köhögés témában

Tisztelt Ildikó!

Lelkiismeretét szeretném először megnyugtatni: a mellhártya gyulladás vírusfertőzések szövődménye, jellegzetesen néhány nappal a betegség látszólagos javulása után jelentkezik. Bár az igaz, hogy hörghurut esetén nem javasolt az ilyen jellegű köhögéscsillapító szedése, mert az a váladék felköhögését akadályozva, a váladék pangásához vezet, ami a baktériumok szaporodásának kedvez, végül a betegség súlyosbodását, elhúzódását okozhatja.

Amit tehet, hogy ha a köhögés az éjszakai nyugalmát zavarja, estére vehet be köhögéscsillapítót, nappal azonban nyákoldót javasolnék (acetylcystein, karbocystein tartalmú készítmények, recept nélkül is kaphatók a patikában) , ezek feloldják, könnyen felköhöghetővé teszik a váladékot. Emellett a gyógyteákat is folytathatja...De ez csak tüneti kezelés, a vizsgaidőszak átvészelése után, ha panaszai továbbra is fennállnak keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 12., 09:10; Megválaszolva: 2009. június 12., 09:10
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás