Tüszős mandula

Tisztelt DoktorÚr/Nő!

Kb. két hete, kisebb megfázás után a tüszős-mandulagyulladás tüneteivel kerestem fel háziorvosomat, ki akkor azt javasoltaa -mivel nem voltam már rosszul- inkább mellőzzem az antibiotikum szedését, és csak rosszabbodás esetén kezdjem el azt szedni. Pár nappal később már teljesen jól voltam, a bal mandulámon lévő 1-2 fehér tüsző is megszűnt...

Aztán a minap figyelmes lettem, hogy ismét a bal mandulámon van 1-2 tüsző, ami már szinte lencseméretűre nőtt fehér folt. De betegségnek jele nincs, jó a közérzetem.

Kérdésem az volna: érdemes-e ezzel komolyabban foglalkozni, vagy phlogosolos öblögetés elegendő ahhoz, hogy -akárcsak pár hete- magától eltűnjön?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza a mandula témában

Kedves Kérdező!


Ha manduláján gyulladásra utaló jel (lobos, piros, vérbő, duzzadt,...) nem látható, nyelési panasza nincs, nyaki nyirokcsomó duzzanatot nem észlel, láztalan, akkor nem valószínű, hogy ezek tüszők lennének. Valószínűleg inkább ún. detritusról van szó, mely a normál mandulában is termelődő sárgásfehér, törmelékes anyag.
Ha azonban hőemelkedése, láza,   nyelési panasza, ízületi fájdalma, mellkasi panasza jelentkezne, keresse fel kezelőorvosát.
 

Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Kérdés: 2009. május 26., 13:30; Megválaszolva: 2011. október 04., 09:14
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban