Természetes?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár hónapja voltam FOG-n, mert morzsákat éreztem az egyik mandulámban. A doktorúr szerint lobmentes a mandulám és teljesen természetes, hogy ilyen kemény, morzsaszerű fehér-vagy zöldes-sárgás apróságok ürülnek belőle, mert a mandula egy szivacs, ami magába gyűjti az ételmaradékot, s mivel száraz a nyálkahártyám ezek a morzsák beleragadnak. Öblögetnem kellett boraxal meg sós vízzel. Azóta is időnként dugig van ilyen tojáskákkal, ha már nagyon szúr kinyomható egy kis vattapálcával, a helyén meg lukak maradnak. Ez tényleg normális így? Nagyon undorító és fáj is, de tényleg nem piros az a mandulám, csak nagyobb és fáj... Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza mandula témában

Tisztelt Kérdező!

A kollégám magyarázata hellyel-közzel megállja a helyét, bár nem ételmaradékról, hanem a mandula normál működésekor termelődő, törmelékes váladékról van szó. A jelenség valóban teljesen normális, de azt nem javaslom, hogy nyomkodja. A váladék ürülését a nyomkodás nem segíti, sőt akadályozza, a mandulaszövetbe préseli a nagyobb részt, a kisebb rész ürül. Behámosodhatnak a kis öblök, és így lezárulva megakadályozza a "golyócskák" kiürülését.

Ne piszlája a torkát, mert gyulladást, sérülést okozhat.

Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Kérdés: 2009. május 21., 22:57; Megválaszolva: 2011. október 03., 12:46
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás