Herpesz és nyirokcsomók

Dr. Lengyel Csongor részére

Tisztelt Doktor Úr!

November óta úgy érzem fáj a torkom. A nyaki nyirokcsomóim is meg vannak duzzadva, hol jobban, hol kevésbé. Voltam nyaki ultrahangon, ahol kisebb cyisztákat találtak csak. Időközben rájöttem, hogy az a torokfájás lehet, hogy herpeszektől van, a torkom felső része (ha mondhatjuk úgy, az orrnyílás körüli rész) szokott fájni. Elképzelhető, hogy azért tűnik úgy, hogy fáj a torkom mert legyengült az immunrendszerem és hónapokon át belső herpeszeim voltak/vannak? A herpeszek nyirokcsomóduzzanatot okozhatnak? Valószínűnek tartja, ha immunrendszererősítőt szedek akkor javulhat ez a helyzet? Ezek alapján nincs okom daganatra gondolni? Milyen vizsgálat javasolható még, ha véleményem szerint ez nem mandulagyulladás, és a pajzsmirigy vizsgálat (véreredmények) ereményei sem hoztak semmi eltérést, (csak az AST volt egy picit magas) . (A fogaim is rendben vannak.)

Várom szíves válaszát!

Köszönettel: M.T.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza nyirokcsomó gyulladás témában

Kedves Kérdező!

Érdemes volna látni az ultrahang leírását (a cisztákat a nyak melyik területén írta le, ezek mekkorák, milyen a szerkezetük stb.) . A herpesz jelentkezése általában az immunrendszer legyengülésének jele, és bár az ajak körül a leggyakoribb, előfordulhat az orrbemenet környékén is. Azt hiszem érdemes volna vírusszerológiai vizsgálatot végezni (adenovírus, toxoplasma, CMV, EBV irányába) , hiszen ezek is okozhatnak tartós nyaki nyirokcsomógyulladást.

Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész

Kérdés: 2009. április 28., 10:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 10:31
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Ultrahang vizsgálat magyarázat
A parotis állományán belül mk.o. látható egy-egy 10 mm-es nyirokcsomónak megfelelő lágyrészképlet. A submandibuláris régiókban és bal oldalon a...
Nyaki nyirok érzékenység.
 Kb 2 éve egy sulyos megfázás után a nyaki nyirokcsomok érzékenysége megmaradt. Sajnos a jobb oldalon ez néha napokig fáj majd csőkken és ujbol...
Fülzúgás kezelés
Hólyagos torok
Belső fül betegség?