• Hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!

        Februárban diagnosztizálak nálam hangszalagdaganatot. Meg is műtöttek. Mostmár minden rendben van, a szövettan szerint is. A hangom kezd "alakulni". Már dolgozhatok is. 50 éves óvónő vagyok, 12-15 évig szükségem lenne a hangomra. Kérdésem a következő. Állandó orvosi ellenőrzés mellett én mit tehetek, hogy vigyázzak a maradék hangszalagomra? Már másfél éve nem dohányzom, szeszes italt, fűszeres ételt nem fogyasztok. Van aki ajánlja a kalciumot, van aki nem. A szénsavas ásványvizet szeretem. Ezt ihatom-e? Ön biztos tud jó kis "praktikákat". Kérem ossza meg velem.

        Köszönöm, hogy végigolvasta a levelemet, várom válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a hangszáldaganat témában

        Tisztelt Kérdező!


        Nagyon örülök, hogy nem dohányzik, és szépen megtartja a gégediétát is. A szénsavas italok nem kedveznek a hangszálaknak, de ha a többi dologra ilyen szépen figyel, nem okoz komoly gondot. A kifejezetten hideg, és forró ételek is kerülendők.
        Ami a praktikákat illeti, színész barátaim az elrágcsált szegfűszegre esküsznek, énekesek a reggel megivott nyers tojásra. Mindannyian professzionálisan használják hangszalagjaikat, érdemes megfogadni a tanácsaikat.


        Ezenkívül nagyon hatásosak a hanggyakorlatok, melyeket naponta érdemes végezni. Ezek részben hasonlóak az énekesek beéneklő gyakorlataihoz, mégis mások annál. Tükör előtt, napi rendszerességgel végzendők. Foniáter szakorvos foglalkozik betanításukkal. Különösen gégeműtéten átesett betegek esetében javasolt.
        Az Önhöz legközelebb található foniátriai szakrendelésről családorvosa is tájékoztathatja. 
         

         

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        Dr. Piros Zsuzsanna
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-20 09:59:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 06:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: