• Mandulaműtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

         

        3 és fél hónapja kivették a garatmandulám, minden gond nélkül meggyógyult 3 hét után. De maradt utánna egy kellemetlen dolog. Sajnos azóta nem tudok úgy tüsszenteni,hogy az orromon keresztül ne távozna váladék. Előtte soha nem forult elő ilyen. Ez kapcsolatban lehet,azzal,hogy kivették a mandulám? És lehetne ellene valamit tenni?

         

        Válaszát előre is köszönöm!

        Kitti

        WEBBeteg szakértő válasza a mandulaműtét témában

        Tisztelt Kitti!

        A panasza lehet összefüggésben a garatmandula műtéti eltávolítással. A mandulaágyat  alkotó és körülvevő izmok fontos szerepet játszanak abban, hogy nyeléskor, hangképzéskor stb. a lágyszájpad mozgása révén elválasszák egymástól az orr- és a szájgarat üreget. A mandulák eltávolításakor ez az anatómiai helyzet megváltozik, s okozhat az Önéhez hasonló panaszt. Ez azonban még nem kóros mértékű, hiszen a beszédhangja nem változott, nyelési panaszt pedig nem említ. A műtét utáni gyógyulás folyamán a hegesedéssel és az izmok feszességének változásával valószínűleg panasza enyhül, majd megszűnik. Nem igényel teendőt, csak türelmet…

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

         Kedves Kérdező!
         
        Elvileg elképzelhető, hogy a garatmandula eltávolításával az orrüreg-orrgarat-szájüreg felé tartó váladékmozgás útja is zavart szenved. Ne essen kétségbe, panasza minden bizonnyal csupán időleges.
         
        Üdvözlettel:
         

         

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-31 14:34:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 09:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 2018 november közepén kezdődött a panaszom: fülzúgás (bal fül). A fül-orr-gégész orvos a kövezkező vizsgálatokat kérte: - hallásvizsgálat: egyoldali idegi hallásvesztést, ép ellenoldali hallással állapítottak...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés