• Rekedtség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! Az ön tanácsára felkerestem a Foniátriát az országos onkológiai intézetben,és a foniátor véleménye szerint a dohányzás okozta a beszédhang gyengeségét,ajánlotta,hogy szokjak le róla,2 hónap múlva kontroll.Az lenne önhöz a kérdésem,hogy a dohányzás elhagyásával ön szerint javulhat-e a hang erőssége,és véleménye szerint mit tehetnék ennek elérése érdekében?Válaszát előre is köszönöm!Üdv.

        WEBBeteg szakértő válasza a dohányzás témában

        Tisztelt Kérdező!
         
        Hogy mit tehetne a dohányzás elhagyása érdekében? Gondoljon bele: a lakosság 30,5%-a,  2,4 millió ember dohányzik (több, mint az EU átlag). A rossz énekhangon túl a szívizominfarktus, agyvérzés, alsóvégtagi érszűkület, tüdőrák, szájüregi és ajakrák, gégerák, emlőrák, veserák, petefészek- és prosztatarák, hörgőgyulladás mind a dohányzás "mellékhatásainak" tartható. És még nem is beszéltünk arról, hogy hátráltathatja a fogamzást, impotenciát okoz, időskori vakságot és csontritkulást.
         
        Hazánkban minden huszadik percben meghal valaki egy olyan betegség következtében, amely összefüggésbe hozható a dohányzással! Tíz emberből kilencnek nem kellene meghalnia, ha letenné a cigarettát!
         
        Aki leteszi a cigarettát, az előtt abban a percben megnyílik egy hosszabb, egészségesebb élet lehetősége. Az utolsó cigaretta elszívása után
                      - 20 perccel: csökken a szívfrekvencia
                      - 12 órával: a vér szénmonoxid szintje a normálisra csökken
                      - 2 nappal:  javul az íz- és szagérzékelés
                      - 3 nappal: csökken a szívinfarktus kockázata
                      - 9 hónappal:  az egykori dohányos anya már nem veszélyezteti születendő gyermekét
                      - 5 évvel: a stroke előfordulása egy soha nem dohányzó ember kockázati szintjére csökken
                      - 10 évvel: a tüdőrák kockázata mintegy fele akkorára csökken, mint egy dohányos esetében
                      - 15 évvel: a szív- és érrendszeri betegségek kockázata egy nemdohányos emberével azonos
         
        Ha végre eldöntötte, hogy leszokik, tudnia kell, hogy a feladat nem könnyű. Lehet, hogy az első időszakban nikotinmegvonási tünetekkel kell megküzdenie, feszült, nyugtalan, türelmetlen, ideges lehet, a koncentrálóképessége romolhat. A nikotinéhség különböző nikotinpótlókkal enyhíthető, amelyek nem a légzőszerven keresztül, hanem a bőrön vagy a szájnyálkahártyán át juttatnak nikotint a szervezetbe. Ezek nem okoznak kellemes érzést, mint korábban a rágyújtás. A cigarettáénál kevesebb nikotinszintet biztosítanak, amely azonban nem esik a kritikus szint alá, kiküszöbölve így a megvonási tüneteket. Így „pusztán" a rossz szokás abbahagyására lehet koncentrálni. Talán ez a nehezebb.
         
        Javaslatok:
        Tűzzön ki egy határidőt, s fogalmazza meg – akár írásban is! -, hogy mit szeretne addigra elérni. Mondja el minél több embernek a környezetében ezt a dátumot és említse meg azt is, hogy ekkortól már nem fog dohányozni. Fontos, hogy ott/annak is mesélje el, ahol/akitől eddig a cigarettát vásárolta.
         
        Várja el az ismerőseitől, hogy ne is kínálják cigarettával!
         
        Tüntessen el a környezetéből mindent, ami a cigarettával kapcsolatos. Takarítsa ki a lakást, mossa ki a holmijait, hogy a cigarettaszag ne emlékeztesse a káros szenvedélyre.
         
        Új szokások másfelé terelhetik a figyelmét, és helyettesíthetik is a dohányzás rituáléját.
         
        Üdvözlettel és sikert kivánva: 
         
        Dr. Lengyel Csongor
        fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-24 10:12:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 14:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: