• Hogyan zajlik az orrsövény plasztika?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. A problémám az, hogy nem tudok áttekinthető képet adni arról, hogy hol milyen módszerrel dolgoznak - hallani 2 hetestől (hazai intézet), 3-4 napos gyógyulással (Ausztria) járó megoldásról. Aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye. Szeretnék tanácsot kérni abban, hogy hol lehetséges kis kockázattal és viszonylag rövid gyógyulással járó beavatkozást végeztetni?

        WEBBeteg szakértő válasza a orrsövényferdülés témában

        Az orrsövény-ferdülés műtétjére a kb. 100 éve leírt és igen hatékony műtéti módszert használjuk (submucosus septumresectio) leggyakrabban.

        A műtét helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban  történik. Az orrnyálkahártya felületi érzéstelenítése után az orrsövény porcának mindkét oldalára a csont- ill. porchártya alá fecskendezünk érzéstelenítő oldatot, egyenletesen eloszlatva. Ezt a lépést általános érzéstelenítés esetén sem hagyjuk ki.

        Az orrbemenettől kb 1-1.5 cm-re az egyik orrfélben ejtünk metszést, a porcról leválasztjuk a porchártyát, majd hátrébb a csonthártyát - ugyanis ezek épségére ajánlatos vigyázni. Ezután egy kicsit "feljebb" ejtünk a porcon is egy metszést és így átjutva az ellenoldali orrfél porc- és csonthártyáját is leválasztjuk. Ekkor a porclemez már jól látható - és eltávolítjuk a középvonalból kilógó porcrészleteket, és ha kell, az orrfenéken gyakori csontos tarajt. A porc- és csonthártyát és a nyálkahártyát visszafektetjük (a korábbi ferdeséget okozó csont- és porcrészletek jelenléte nélkül). Az orrfelekbe mindkét oldalon réteges tampont helyezünk, ezt általában egy-két nap múlva távolítjuk el.

        Ha nincs vérzés, a beteg hazaengedhető, az orr érzékenysége azonban még hetekig fennmarad. A műtét hatékonyan javítja az orrlégzést, azonban ferde orrok esetén nem ajánlott végezni.

        A másik műtéti módszer a kb. 50 éve ismert orrsövény-plasztika (SEPTOPLASTICA), amelynek első lépései az előző műtétével egyeznek. Tudni érdemes róla, hogy nem típusműtét - valamennyi műtét egyénre szabott. A metszés máshol történik, mint az előző típusnál - hiszen ekkor az orrsövény egészét kell megmozgatnunk. A műtét során igyekszünk minél kevesebb porcot eltávolítani, esetenként a porcot úgy alakítani, hogy az visszailleszkedjen függőleges síkba. Képzelje csak el: amennyiben a porc homorú oldalán egymással párhuzamos metszéseket ejtünk, a domború oldalon megmaradó szövetek szöveti nyomása kiegyenesíti a homorulatot. A domború oldal felől is elérhetjük a domborulat kiegyenesedését ék keresztmetszetű, keskeny, párhuzamos porclécek eltávolításával.
        Esetenként az orrsövény porcának pótlására - megerősítésére is szükség lehet - ilyenkor a korábban eltávolított csont vagy porcdarabkákból, néha (főleg korábban már operált orrokon) egyéb területekről (pl. bordaporc) veszünk megfelelően formálható szövetet és azt ültetjük be a beteg orrába.

        Ahogyan valamennyi műtétnek, az orrsövény műtétének is lehetnek szövődményei.
        Képződhet véralvadék a nyálkahártyalemezek között, az orrsövény később kilyukadhat (ez gyakoribb a submucosus resectio esetén - ilyenkor a hiány peremén gyakori a pörkösödés), felléphetnek fertőzések, szűkületek, összenövések.
         
        Véleményem szerint az ajánlható műtéti típus a beteg orrának és orrsövényének állapotától függ. A 3-4 napos gyógyulás nem reális. Az Önnek mondott Ausztriai adat inkább csak a benntfekvési időre vonatkozik. Én a betegeimnek a műtéttől számított 6.-8. hétre ígérek fájdalmatlan orrfúvást.

        Dr. Lengyel Csongor,  fül-orr-gégész szakorvos


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-02 22:29:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund! 1-2 hónappal ezelőtt egy fogászati probléma során kiderült, hogy mind a kettő arcüregemben ciszta található. Az egyikben elég nagy méretű (az erről készült fotót az alábbi linken tekintheti...
        Tisztelt Doktor Úr! Kb 2 hete tapasztalom,hogy mind a 2 fülembe egy adott,általában élesebb hangra recseg/kattan a fülem. Ahogy a zajnak/hangnak vége el is múlik azzonal. Néha beszéd közben is előjön pár másodpercre. Mi lehet a...
        Udvozlom! A torokgyulladasomra a ful-orr gegeszeten kaptam sol-acriflavini cseppet. Brutal modon befogta, a, fogamat es a nyelvemet is. A kerdesem pedig az lenne, hogy ruhabol nem moshato ki a szin de a fogamrol lefog kopni? Fogmosas utan sem jott le...
        Kedves Doktor úr/nő! Kb március óta fenn álló probléma, észrevettem , hogy érzékeny a jobb fülem a hangokra , gondolok itt pl egy telefonon nézett videóra vagy zenére , nem bírok végighallgatni semmit mert fájdalmas, közben elkezdett zugni...
        Tisztelt doktorúr/nő! Az utóbbi időszakban kétszer volt tüszös mandulagyulladásom.Az elsőnél nem volt különösebb panaszom, viszont a másodiknál lázam volt, a kőzérzetem is rossz volt. Mind a kettőnél szedtem gyógyszert. Az a mostani...
        Üdvözlöm Doktor Úr! Az lenne a kérdésem hogy kb 2 hónapja olyan érzésem van a torkomban bal oldalt a mandulám körül vagy lentebb mint amikor a pattogatott kukorica sárga darabja felragad a szánkba vagy a nyelvünkre! Hiába nyúlok le a...
        Tisztelt Doktor Úr! Február közepén volt egy orrmelléküreggyulladásom, amire Azi Sandozt szedtem. A háziorvosom ezt követően elküldött egy röntgenre, ugyanis némi váladékom még maradt. Minden rendben volt (mellkas és orrmelléküreg rtg...
        Furdeskor belement a viz a fulembe , amit fulpiszkaloval szerettem volna kiszedni, amikor eszrevettem , hogy az egyik fulembe kb fel centit ert be a palca, mig a masikba nagyjabol 2 centit, azota a fulem mintha be lenne enyhen dugulva, es surlodo hangot...
        Tisztelt doktorúr/doktornő! A nyakam jobb oldalán található egy kisebb alma méretű cysta.A fül-orr-gégészeten azt mondták, hogy mivel egy kis nyirokcsomó gyulladást is találtak szedjek antibiotikumot és 23-án menjek vissza CTG-re és utána...
        Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund! A napokban erős baloldali ínyfájdalmam miatt csináltattam egy panoráma röntgent, amelyen elég kérdéses dolgokat véltem felfedezni. Fogorvosnak mutattam, de ő tartózkodott a válaszadás felől, azt tanácsolta...