Hogyan zajlik az orrsövény plasztika?

Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. A problémám az, hogy nem tudok áttekinthető képet adni arról, hogy hol milyen módszerrel dolgoznak - hallani 2 hetestől (hazai intézet) , 3-4 napos gyógyulással (Ausztria) járó megoldásról. Aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye. Szeretnék tanácsot kérni abban, hogy hol lehetséges kis kockázattal és viszonylag rövid gyógyulással járó beavatkozást végeztetni?

WEBBeteg szakértő válasza orrsövényferdülés témában

Az orrsövény-ferdülés műtétjére a kb. 100 éve leírt és igen hatékony műtéti módszert használjuk (submucosus septumresectio) leggyakrabban.

A műtét helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban történik. Az orrnyálkahártya felületi érzéstelenítése után az orrsövény porcának mindkét oldalára a csont- ill. porchártya alá fecskendezünk érzéstelenítő oldatot, egyenletesen eloszlatva. Ezt a lépést általános érzéstelenítés esetén sem hagyjuk ki.

Az orrbemenettől kb 1-1.5 cm-re az egyik orrfélben ejtünk metszést, a porcról leválasztjuk a porchártyát, majd hátrébb a csonthártyát - ugyanis ezek épségére ajánlatos vigyázni. Ezután egy kicsit "feljebb" ejtünk a porcon is egy metszést és így átjutva az ellenoldali orrfél porc- és csonthártyáját is leválasztjuk. Ekkor a porclemez már jól látható - és eltávolítjuk a középvonalból kilógó porcrészleteket, és ha kell, az orrfenéken gyakori csontos tarajt. A porc- és csonthártyát és a nyálkahártyát visszafektetjük (a korábbi ferdeséget okozó csont- és porcrészletek jelenléte nélkül) . Az orrfelekbe mindkét oldalon réteges tampont helyezünk, ezt általában egy-két nap múlva távolítjuk el.

Ha nincs vérzés, a beteg hazaengedhető, az orr érzékenysége azonban még hetekig fennmarad. A műtét hatékonyan javítja az orrlégzést, azonban ferde orrok esetén nem ajánlott végezni.

A másik műtéti módszer a kb. 50 éve ismert orrsövény-plasztika (SEPTOPLASTICA) , amelynek első lépései az előző műtétével egyeznek. Tudni érdemes róla, hogy nem típusműtét - valamennyi műtét egyénre szabott. A metszés máshol történik, mint az előző típusnál - hiszen ekkor az orrsövény egészét kell megmozgatnunk. A műtét során igyekszünk minél kevesebb porcot eltávolítani, esetenként a porcot úgy alakítani, hogy az visszailleszkedjen függőleges síkba. Képzelje csak el: amennyiben a porc homorú oldalán egymással párhuzamos metszéseket ejtünk, a domború oldalon megmaradó szövetek szöveti nyomása kiegyenesíti a homorulatot. A domború oldal felől is elérhetjük a domborulat kiegyenesedését ék keresztmetszetű, keskeny, párhuzamos porclécek eltávolításával.

Esetenként az orrsövény porcának pótlására - megerősítésére is szükség lehet - ilyenkor a korábban eltávolított csont vagy porcdarabkákból, néha (főleg korábban már operált orrokon) egyéb területekről (pl. bordaporc) veszünk megfelelően formálható szövetet és azt ültetjük be a beteg orrába.

Ahogyan valamennyi műtétnek, az orrsövény műtétének is lehetnek szövődményei.

Képződhet véralvadék a nyálkahártyalemezek között, az orrsövény később kilyukadhat (ez gyakoribb a submucosus resectio esetén - ilyenkor a hiány peremén gyakori a pörkösödés) , felléphetnek fertőzések, szűkületek, összenövések.

Véleményem szerint az ajánlható műtéti típus a beteg orrának és orrsövényének állapotától függ. A 3-4 napos gyógyulás nem reális. Az Önnek mondott Ausztriai adat inkább csak a benntfekvési időre vonatkozik. Én a betegeimnek a műtéttől számított 6.-8. hétre ígérek fájdalmatlan orrfúvást.

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. október 02., 22:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 11:35
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Orrsövény ferdülés?
Tisztelt Doktor Úr! Az én problémán egy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor egy vírusos megfázáson estem keresztül, ami kb. 2 hónapig elhúzódott...
Mandulaműtét és orrsövény műtét...
  Tisztelt Dr  Úr/Nő   31 éves férfi vagyok, és a panaszom az hogy  4-5 hónapja egy csúnya léguti megbetegedés után bedugult a jobb fülem...
Orrnyereg fájdalom
Kérdezni szeretném, hogy férjem orrnyergi duzzanatát illetve fájdalmát mivel enyhíthetnénk?! Szemei között az orrnyerge duzzadt, érintésre...
Orrsövény
Nemrégiben cikket írtak az orrsövényferdülésről. 40 éves koromban ezt diadnosztizálták, de mivel semmi panaszom nem volt, a szakorvos a körzeti...
Orrnyálkahártya
Jónapot! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. Már több mint 5 éve képtelen vagyok orrcsepp nélkül aludni. Tudom hogy ez hosszú idő, de ha...