• Rosszindulatú orrgarat daganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A férjemnél, aki most 37 éves, 2018-ban kiderült, hogy rosszindulatú orrgarat daganata van, egy oldali nyirokcsomó áttéttel.3.stádium. Szervi áttét nem volt szerencsére. Azt mondták, hogy mikroszkópikus nagyságú volt a tumor. Kapott 35 sugárkezelést és 10 kemoterápiát, de 15 kemó volt előírva, de csak a protokoll miatt kellett volna 15 kezelés azt mondták, ugyanis pont Húsvéti szünet is volt, hétvége stb...a doktornő azt mondta 10 kezelés a gyógyuláshoz elég. A 10 kezelést vette fel a férjem, többet nem is bírt volna. Cisplatint kapott a férjem. Egész jól viselte a 7 hét kezelést. Van egy 12 és egy 2 éves fiúnk, szeretnénk még egy babát a közeljövőben. Cisplatinból fele annyit sem kapott a férjem, mint egy heredaganatos. Ezt is megtudtuk. Doktornő azzal bíztatott minket, hogy ezt a daganatot valószínűleg egy vírus okozta (Ebstein Barr), ez nem tud kiújulni. 100%-ban gyógyítható. De én mégis kétségek között vagyok. A férjem nagyon pozitív! Milyenek az esélyek a kiújulásra? Most életmódot váltottunk és organikus vitaminokat szedünk. Sportolni is fog a férjem. A pet ct eredmény negatív volt kezelés után bő 3 hónappal. Én félek, hogy nehogy esetleg megint, esetleg máshol kiújuljon a férjemnél egy daganat. Babát is vállalhatunk a közeljövőben? Szeretnénk együtt megöregedni. :) Ugye meggyógyulhat? És még sokáig élhet? Nagyon szépen köszönöm megtisztelő válaszát! Bocsánat a hosszú levélért.

        Dr. Baki Márta válasza a sugár- és kemoterápia, ciszplatin, gyermek vállalás témában

        Tisztelt Asszonyom! Férjének a pontos szövettani leletét, a daganat kiterjedését és a nyirokcsomó nagyságát pontosan nem ismerem. Abban az esetben, ha kis kiterjedésű volt a daganat, s férje előzőleg nem fogyasztott rendszeresen alkoholt ill. nem dohányzott, akkor nagy valószínűséggel elég volt ez a kemo- és sugárterápia. Ilyen esetekben a kemoterápiát, azaz itt a ciszplatint azért kapják a betegek, hogy a sugárkezelés hatékonyságát növeljék. A sugárkezelésnek akkor a legjobb a hatása, ha folyamatosan alkalmazzák, azaz, ha lehet, ne maradjon ki csak a hétvége, de 10-14 nap kihagyás után megfontolandó, hogy egyáltalán tovább kapja-e a sugarat. Természetesen, rendszeresen kontroll vizsgálatokon kell megjelennie, ill. ha valami gyanúsat észlel (nem szelel jól az orra, váladékozás, stb…), akkor hamarabb forduljon orvoshoz. Az alkalmazott ciszplatin a vérből több lépcsőben ürül ki, a leghosszabb idő nem haladja meg a 60 napot. Nagyon érzékeny vizsgálatokkal évek után is a különböző szervekből (pl.bőr) ki lehet mutatni a ciszplatint. Az ismertetettek alapján azt szoktuk javasolni, hogy a kemoterápia befejezése után érdemes 1-1,5 évet várni a gyermek nemzéssel. Abban az esetben, ha Önök hamarabb szeretnének gyermeket, akkor a részletekért urológushoz, ill. andrológushoz forduljanak, aki ondó vizsgálatot tud végezni. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. január 13., 16:08; Megválaszolva: 2020. január 14., 08:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: