• Pszichológus, vagy Gégészet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Problémám eléggé összetett, ezért nem tudom merre induljak, kezdeném az elején: két hónapja derült ki egy családtagomról, hogy rákos beteg. Azóta borzalmasan félek, hogy ez velem is megtörténhet, dohányzom, napi egy dobozzal szívok el, tervezem is a leszokást, 31 éves nő vagyok egyébként. A problémám az lenne, hogy torokfájdalmat tapasztaltam kb azután, higy kiderült családtagom betegsége, el is mentem háziorvosomhoz, aki mindent rendben talált. Amint kiléptem a rendelőből, szinte azonnal megszűnt a torokfájdalmam. Most, kb egy hete, kezdtem náthás lenni, torokfájás nem volt, de nem is ért el igazán a nátha, mérsékelt tüsszögés volt, most száraz, bedugult orr, orrsprayt nem használok, viszont krákogási ingerem van, es köhécselek is, de nem igazán jön fel semmi, illetve néha kevés, attetsző, enyhén talán sárgás barnás váladék. Megjegyezném, annak ellenére, hogy dohányzom, nem jellemző rám a köhögés, főleg az a dohányos fulladozás nem. Viszont ez a krákogási kényszer annyira meg tud ijeszteni, leginkább estefelé tör rám, hogy enyhébb pánikrohamot vált ki belőlem, heves szívverés, elkezd égni az arcom, ilyenkor nehezen tudom magam megnyugtatni, de mikor sikerül, alábbhagy a krákogás is, sőt, ha elfeledkezem róla napközben, nem is jelentkezik sűrűn, talán egyszer kétszer. Illetve, mikor kezdődik ez a pánik roham, erősen gombóc érzés lesz a torkomban, de mire megnyugszom, elmúlik teljesen. Nem érzem, de ha úgymond ráfeszülok erősen, akkor talán mégis. Es akkor egyre jobban. Kérem, válaszával adjon valami támpontot, mi ez, ami történik velem, borzalmasan félek, minél többet olvasok a gégerákról például, annál inkább érzem a tüneteket. Egyébként családtagomnak nyelvrákja van, természetesen bejelentkeztem fogorvosomhoz szűrésre, ahol minden rendben is találtatott. Merre kellene induljak, pszichológia, vagy fül orr gégészet? Ez hipohondria volna nálam? Vagy valóban valami kezdődő súlyos betegség, 31 évesen? Köszönöm megtisztelő válaszát.

        Dr. Árki Ildikó válasza a krákogás témában

        Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a pszichés tünetképzés is valószínűsíthető, de ezt csakis akkor mondhatjuk ki, ha a szervi okok kizárásra kerültek. Légúti fertőzés, gégegyulladás is lehet.Tehát el kell menni fül-orr-gégészhez (háziorvosi beutaló sem kell) és tüdőszűrésre, vagy mellkas röntgenre. A dohányzásról leszokás ügyében remélem már a tervezési fázison túl van, és már nem is gyújt rá. (A heves szívdobogás érzés miatt háziorvosát keresse fel. Ez lehet szintén szorongás miatt, de lehet szervi oka is.) Pszichiáter/pszichoterapeuta felkeresése javasolt.Üdvözlettel.


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2018. november 15., 00:01; Megválaszolva: 2018. november 18., 20:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: