orr és füldugulás

Kedves Doktornő! 65 éves férfi, súlyos COPD-s vagyok. Az első, egyszerűbb kérdésem: a bal fülemen gyerekkorban radikális műtétet végzett Krepuska professzor úr, így csak a jobb fülemre hallok. De sajnos gyakran bedugul, és én csak a sok tessékezésemnél veszem észre. Akkor veszek egy nagy levegőt és csukott szájjal, befogva az orromat fújok vele egy nagyot. Ez használ, de többen mondták, hogy ártalmas, megpattanhat egy ér valahol bennem. Igaz ez? A második: A COPD miatt KÜLÖNÖSEN fontos, hogy az orrom ne legyen eldugulva. Elég egy keveset, más ezt észre sem venné magánál, de én már egy kicsit nehezebben veszem a levegőt. Nem megvárva, míg teljesen eldugul, napi 3x2 befújást végzek orrjukanként, Rino plusz gyógyszerrel, már hónapok, talán évek óta is. Ha elfelejteném, a dugulás mindig figyelmeztet. Remekül használ. Sok helyen olvasom, hogy ennek rossz vége lesz. Igen, van orrsövényfeldülésem, mindig is volt, de COPD-m "csak " 10 éve, és ahogy romlik az állapotom, annál kényesebb vagyok a jó orrszellőzésre. Mit tanácsol kedves Doktornő? Pl. az OEP finanszírozna nekem egy orrsövény-ellenes műtétet, vagy van esetleg kés nélküli megoldás is? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, Sz.István

Dr. Gerencsér Emőke válasza orr- és füldugulás témában

Tisztelt Kérdező!

Kedves István!

Tehát az Ön operált fülére siket, a másik, halló fül oldalán pedig fülkürt elzáródások jelentkeznek. Ilyenkor vezetéses nagyothallást észlel.

Azt írja: többen mondták. Én meg azt javaslom, olyannal ne tárgyaljon az egészségéről, akinek fogalma sincs semmi ilyenről. Mert ilyen értelemben azt is mondhatják, hogy szedjen hashajtót folyamatosan, nehogy székrekedése legyen és az erőlködéskor megpattanjon egy ér.

Hát, erről ennyit.

Önt nagyon jól megtanították a fülkürtöt kinyitni / ezt Valzalvázásnak mondjuk / és nagyon helyes, hogy nagyothallás jelentkezésekor azonnal megkezdi, így az elzáródás nem állandósul.

Nagyon rosszat tesz a Rhinospray plusz folyamatos használásával. Mert az orrdugulást saját magának okozta azzal, hogy orrspray-t használ folyamatosan. Pont olyan függő beteg lett, mint pl. bármely más függőség / kábítószer, alkohol, nikotin., stb / Leszokni nehéz és nagy akaraterő kell, mert ilyenkor elhagyja az orrcseppet és azt hiszi, hogy nincs levegője, mert a szervezet követeli a következő adagot. Nem kell sok helyen feleslegesen olvasgatnia, elég, ha a betegtájékoztatót olvassa el. És betartja.

Az orrsövény műtét OEP finanszírozott, de az Ön esetében nem fogják elvégezni. Egyrészt az életkora miatt, 65 éves embernél orrsövényferdülést nem operálunk.

Ugyanis ha 6 évtizede nem zavarta, ez azt jelzi, most sem az orrsövényferdülés az ok.

Másrészt a rossz orrszellőzést orrcseppel való abúzusa tartja fenn és ezen a műtét nem változtatna semmit.

Kés nélküli megoldás az orrcseppről való végleges leszokás. és a Valsalvázás minden alkalommal, ha bedugul a halló füle.

üdvözlettel

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. február 17., 09:39 ;Megválaszolva: 2016. február 17., 10:01
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülgyulladàs stb
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...