középfülgyulladás

Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem unokámmal kapcsolatos. Tavaly többször volt középfülgyulladása, ezért a szakorvos orrmandula műtétet javasolt, mert duzzadt volt, a váladék nem tudott távozni. December 5-én megtörtént a műtét, szépen rendbe is jött minden. Gondoltuk, hogy ettől még megfázás előfordulhat, de sajnos a hét elején ismét középfül gyulladása lett, az egyik füléből egy kis genny is kifolyt. Hőemelkedése volt, egyik este fájdította a fülét, másnap már szülei vitték szakorvoshoz. Most antibiotikumot kapott, s a szakorvos azt javasolta, hogy mutassák meg annak az orvosnak, aki műtötte, gondolom a célból, be kell-e kis csövecskét műteni a fülébe. Kérdésem: kérem, írja meg mi a véleménye az esetről, mikor építenek be ilyen csövet egy gyermek fülébe? A szülők mit tehetnek esetlegesen a megelőzés érdekében? Nagyon köszönöm előre is válaszát: egy aggódó nagymama

Dr. Gerencsér Emőke válasza Középfül gyulladás témában

Tisztelt kérdező!

Tisztelt Aggódó Nagymama!

Középfülgyulladást gyakran okoz a túltengő orrgarat mandula, ilyenkor ezt valóban ki kell venni.

Néha - bizony - visszanő, bár kisebb terjedelemben, mint eredetileg volt. Ha visszanő - így meggátolva a középfül normál levegőzését - akkor folytatódnak a középfül gyulladások.

Fontos, hogy a gyermek orrlégzése normális legyen. Tehát ne legyen az orrában pangó váladék, az orrot nagy erővel jól ki tudja fújni. Gyulladások jelentkezésekor orrcseppet is kapjon.

Ha a dobhártyát felvágva a nyílásba tubust akarnak bevezetni, akkor a fülkürt működése nem megfelelő.

A fülkürt az orrgaratból a dobüregig futó, majd hajszálvékony csövecske, ezen át levegőzik a dobüreg.

A Grommeth tubus behelyezése manapság rutin beavatkozás / nem nagy műtét / és ilyenkor a dobüreg szellőzni képes. Tehát azt várjuk ettől, hogy nem lesz maradandó vezetéses halláskárosodása, hanem szépen helyrejön.

A tubus sokszor kilökődik, vagy kiveszik. Ilyen esetben nem érheti víz a hallójáratot, azaz nem mehet vízbe, uszodása addig, amíg a tubus a helyén van.

Ha az orrmandula visszanőtt, ismételt műtét lehetséges.

A visszanövés nem a fül-orr-gégész hibája, hanem a természet megpróbálja kompenzálni a kivett szövetdarabot.

Ismételten jelentkező fülfájás, vezetéses nagyothallás esetén folyamatosan figyelni kell az orrfújást. Ha sűrű a takony, érdemes Aliamare orrspray-t adni orrfúvás, vagy orrszívás előtt, mert ez tengervízen kívül hialuronsavat is tartalmat, ami oldja a taknyot.

Ha a gyermek 5 évnél idősebb, akkor heveny középfülgyulladásban lehet Nasodren orrspray-t adni lefekvés előtt egy órával orrfelenként 1-1 befúvást. / vény nélküli készítmény /

A Nasodren orrspray csak növényi hatóanyagot és vizet tartalmaz és reflexesen kiüríti a dobüregi váladékot az orrgaraton keresztül.

Bár picit csíp.

Befúvás után fokozott orrváladékozás indul, szorgalmasan kell kifúvatni az orrfeleket, felváltba.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 27., 21:28 ;Megválaszolva: 2016. január 29., 18:57
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Antibiotikum rezisztencia?
Jó napot! 18 éves lány vagyok, évekig szenvedtem a fenekemen kialakuló pattanásszerű csomókkal.Végül 4 hónapja (december végén) felkerestem egy...
Középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! 3 éves kislányomnak szűk egy hónap alatt már harmadszor van középfülgyulladása. Azt mondta az orvos az első nem kezelődött...
Repülés után bedugult fül
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordultam Önhöz, hogy repülés után bedugult a bal fülem. Az előző héten egy kicsit megfáztam. A...
lehetséges?
Üdvözlöm! A kislányom 15 hónapos, kb egy hónap alatt 2x volt fülgyulladása, előszőr a bal gyulladt, a jobb hurutos volt, másodszor elkaptuk az...
Fülkürthurut
Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund! 11 hónapos kisfiamnak állandóan fülgyulladása van. Már 3x szúrták fel a fülét és kéthetente antibiotikumot kapott....