Mandula gyulladás

Tisztelt Doktornő! Párom 30 éves. Egy éve élünk együtt, és ezalatt az idő alatt nagyon sokszor volt problémája a manulája (garat) miatt. Egy egyszerű nátha is mandulagyulladással végződik nála, ami hozza magával a magas lázat, és egy hosszadalmas felépülést. A mandulagyulladás mellett több más jellegű panasza is van. Gyomorsav, izületi fájdalmak. Ő 186 cm magas, erős testalkatú férfi, viszont a kora ellenére iszonyatosan alacsony a fizikai bírása, illetve az állóképessége rosszabb egy idős embernél is. A kérdésem annyi, hogy egy ilyen mandulának a fent leírt problémákhoz lehet-e köze, okozhat-e ilyen panaszokat? Érdemes lenne-e a műtéten gondolkodni? Szíves válaszát megköszönve: D. Márta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza Mandula gyulladás témában

Kedves Márta!

Ismétlődő mandulagyulladások idült gyulladást jeleznek, egyre gyakoribbak, egyre hosszabb a teljes felgyógyulás. Aztán, idővel " rámehet" bármely nagy izületre, esetleg a vesére, vagy a szívbillentyűkre. Nem érdemes kockáztatni az egészségünket 2 db, már rég immunszervként nem működő, viszont idülten gyulladt garatmandula miatt. Azokat ki kell venni és elfelejteni ezt az ismétlődő " horrort".

Minden gyulladás legyengít, hisz az immunrendszer ilyenkor összes lehetőségével a gyulladás megszüntetése érdekében dolgozik és nem marad szabad kapacitása megvédeni a szervezetet a szinte naponta jelentkező kórokozókkal szemben.

Tehát az izületi fájdalmak fennállása hátterében bizony állhat az idült garatmandula gyulladás.

Ha sok a gyomorsava, esetleg reflux beteg, akkor a savtermelést csökkentő gyógyszert érdemes szedni / PPI = protonpumpa gátlók csoportjába tartozó készítményt /. Azt is tudja, hogy stressz, heveny gyulladás emeli a savszintet és fokozza a panaszokat.

Egy fiatal, magas, erős testalkatú férfi szedje össze össze bátorságát és vegyék ki a manduláit, ezzel megszüntetve a krónikus gyulladást.

Tapasztalatom szerint a felnőtt férfiak rettenetesen félnek, ezért a betegeim zömét altatásban operálják, tehát erre van lehetőség!

Minden gyulladás, minden kezelés gyengíti a szervezetünket, hát ne tartogassa ezeket - a ma már semmi jót nem végző - mandulákat.

A műtéten pedig ne gondolkozzanak, hanem jelentkezzenek be rá! Ön majd elápolja a felépülés 2-3 napján.

Attól nem szabad megijedni, ha a mandula műtét utáni első 2 hónapban fellángolnak az izületi panaszok, ezt nevezzük: pozitív góc reakciónak. És tulajdonképp örülünk neki azért, mert bizonyítja, hogy a mandula volt a góc!

Kellemes, gyulladásmentes ünnepeket kívánok

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. december 23., 12:47; Megválaszolva: 2015. december 23., 18:37
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandulagyulladás
Műtét utáni lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Garatmanduláimat 3 hete távolították el, a szövettani laborleletet online megkaptam, de még sajnos 2 hetet kell várnom a...
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?