Vélemény

JÓ napot DR.nő. Orrmelléküreg röntgen felvételen voltam, mert régen volt egy cysztám az arcüregemben, amit ellenöriztetni akkartam de most nem igazolodótt. Eredmény: A jobb arcüreg alsó és lat. falának ny.-ja megvastagodott. Panaszom nincsen. Kérdésem az lenne hogy igényel e valami teendőt vagy nem? Komoly baj van? Köszönöm válaszát. Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza orrmelléküreg röntgen témában

Tisztelt Levélíró! Kedves Attila!

Mivel Önnek semmi panasza nincs, nem érdemes ellenőriztetni.

Ha az arcüreg röntgen felvételen nyálkahártya megvastagodást írnak le, akkor valószínűleg ez régi gyulladás maradványa, feltételezem az elhelyezkedésből, hogy fog eredetű lehet.

Akkor lehetne pontosan tudni és ellenőrizni, ha ismernénk a korábbi ciszta nagyságát és elhelyezkedését / mert a ciszta nem múlik el magától/.

Valamint a melléküregek állapotáról, az üregek nyálkahártya béléséről, a nyílások állapotáról arckoponya CT adja a legtökéletesebb információkat.

Panaszmentes esetben nem szoktunk CT-t kérni, hisz az bizonyos sugáradagot jelent.

Tehát az Ön melléküreg röntgen leletét negatívnak lehet mondani, azaz semmiféle olyan eltérést nem találtak, ami kezelést, vagy beavatkozást igényelne.

Viszont ha az állapotról egy korrekt dokumentációt akar, akkor natív arckoponya CT-t készítenek / jelenleg ezt feleslegesnek tartom/.

A Cone Beam CT-k lényegesen kevesebb sugárterheléssel járnak, viszont térítési díjat kell fizetni. Ahova én küldöm a betegeimet, ott 6500 Ft a felvétel, de röntgen szakorvosi véleményt nem fizetnek, mert a CD-t elhozzák és én leletezek.

Szóval nyugodjon meg, semmi komoly

üdvözlettel

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. augusztus 28., 07:44; Megválaszolva: 2015. augusztus 28., 09:14
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
UH lelet kiértékelés
Tisztelt Doktor Úr! A mellékletben csatolt nyaki UH lelet kiértékelését szeretném kérni Öntől. Mi okozhatja a problémát, és mik a további...
Ízlelés és szaglászavar Fess...
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta krónikus, minden melléküregre kiterjedő Pansinusitisem van. Körülbelül egy hónapja volt a második FESS műtétem...
Fülfájás__
Gyomortükrözés utáni nyelési...
Torok gyulladás és fülkürthurut