mandulaműtét?

Tisztelt Doktor Úr! Véleményét, szakmai tanácsát szeretném kérni ügyemben. Csináltattam egy szélesebb körű fül-orr-gégészeti kivizsgálást, azon okból kifolyólag, hogy (nyári időszakot kivéve) nagyon gyakran és könnyen megfázok. Rendszerint torokfájással kezdődik és légcsőhuruttal végződik, csak antibiotikummal gyógyulok. Góckutatás eredményeként urológia, fogászat negatív, arckoponya CT szerint arcüregemben ciszta van, de ezt nem hozták összefüggésbe betegségeimmel. A garatmanduláimból, azokat megnyomva folyamatosan genny folyik (3 hónap alatt háromszor nézték) , de baktérium nem tenyészett ki. Többször van indokolatlan hőemelkedésem. Gyerekkoromban volt gyakran tüszős mandulagyulladásom. Két orvos több bizonytalanság közepette végül most a mandulák kivételét javasolta. Az első két "mandulanyomás" után még nem javasolták a műtétet, mert nem biztos, hogy megoldaná a problémámat, inkább megnéznének akut esetben is, a harmadik után már a műtétet mondták. Ön mit gondol erről, valóban indokolt a garatmandulák eltávolítása? Megoldhatja a problémám, vagy lehet rosszabb is? A korom jelenthet e plusz kockázatot? (36 év) Válaszát tisztelettel köszönöm. Norbi

Dr. Zaránd Rajmund válasza krónikus mandulagyulladás témában

Tisztelt Uram!

Ha a mandulákból nyomásra genny ürül, az krónikus mandulagyulladásra utal, ez pedig műtéti indikáció. Ettől persze nem lehet még garantálni a gyakori infekciók elmúlását, de 60-80% esélye van azért a javulásnak, illetve az összefüggésnek. Operáltam már 2 és 68 éves beteget is, a 36 éves életkor semmilyen kockázatot önmagában nem jelent.

Kérdés: 2015. május 14., 18:39; Megválaszolva: 2015. május 14., 20:29

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Krónikus mandulagyulladás
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kérdésem az lenne, hogy krónikus mandulagyulladásomat tudnám-e valamivel csilllapítani/kezelni vagy kizárólagosan...
Adenoid vegetáció apró ciszták...
Dr. Kerekes Éva válasza szerint felesleges vizsgálat volt a CC ellenőrzés... Másrészt szerinte félreértettem az idegsebészt, nem mert azt írja a...
Szaj mandula
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném a következő panaszban. Pár napja figyelmes lettem hogy a jobb szaj mandulámon egy apró fehér túró...
Fülcsengés
Tisztelt Doktor Úr! Lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. 17 éves,elmondása szerint gyerekkora óta bal oldalon csengett a füle, de mivel ő ezt...
Sjöngren syndróma miatt orr-fül...
Ma voltam gégészeten,mert viszket és fáj balodalt az orcimpám,belül kis pirosodás,külsőrészre is kiterjedt.Ez a probléma volt régebben is,meg...