• Fülfájás, szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! A következő a problémám: Nemrég államvizsgáztam, nagyon kikészültem, BPPV-t diagnosztizált nálam egy otoneurológus doktornő. Heves forgó jellegű szédülésem volt reggel felébredve az ágyban, illetve fejforgatáskor. A jobb fülem is elkezdett zúgni a szívverésemmel szinkronban. Ez 2x ismétlődött meg (mindkét alkalommal jobb oldalra fordult fejjel ébredtem) , a fülzúgásom szinte mindennapos. Betaserc 16 mg-os gyógyszert szedek rá naponta két alkalommal. Harmadik hete szedem a gyógyszert. Elkezdtem gyógymasszőrhöz is járni, mert meszesek a nyakcsigolyáim. Kb. másfél hete nagyon fáj a jobb fülem. Múlt héten voltam fül-orr-gégésznél. Szerinte orrsövény-ferdülésem van, ami kívülről nem látszik. Olyan jellegű a fájdalom, mintha valami szét akarná feszíteni a fülemet. A doktor úr szerint a dobüregben vákuum keletkezett. Szűkek a jobb fülem és az orrom jobb orrlyukának járatai. A fülemben ezt a mutató ujjam érintésével is érzem. Sokkal feszültebb és szűkebb mint a bal fülemé. Kaptam rá Beclonasal Aqua 50 mg szuszpenziós orrsprayt naponta 2-2x befújásra. Sajnos, egy műtét előszelét is jelezte az orvosom. Próbálkoztam levendulaolajos vattával, illetve kövirózsa cseppekkel is. Ginko bilobát, illetve zöld teát is fogyasztok az agyi vérkeringés serkentésére. Sajnos, visszatér a fájdalom. A jobb orrlyukamon nehezebben is kapok levegőt, de nem vészes a dolog. Új munkahelyem van, ráadásul félek is a műtéttől. Nem mindenkinél vált be. Tavaly óta folyamatos hol tüszös, hol akut mandulagyulladásom is volt. Ön szerint elég az orrcsepp? Lehet, hogy vérkeringési zavarom is van? Szükséges a műtét? Most már nemcsak a forgó jellegű szédüléstől, fülzúgástól, de a fülfájástól, fülfeszüléstől is félek. Nem jó a közérzetem. Mi tévő legyek? Üdvözlettel és köszönettel válaszáért: Nóra

        WEBBeteg szakértő válasza a fülfájás témában

        Kedves Kérdező!

         

        A stressz mellett arra lehet gondolni, hogy esetleg a légkondícionálás használata vagy allergia okozhatja problémáit. A fülpanaszairól pontosan elég keveset írt, de ez alapján előfordulat, hogy a tanulás során felvett kényszertartás a nyaki gerinc túlzott megterhelésén keresztül vezetett szédüléses panaszaihoz. Kérdésére, hogy az orrcsepp elegendő-e nem lehet csak az eddigi információk alapján válaszolni, ahhoz meg kellene vizsgálnom Önt.
         
        Üdvözlettel:

        Dr. Lengyel Csongor  fül-orr-gégész


        Kedves Nóra!

        A leírt szédüléses panaszok megfelelhetnek BPPV-nek. Az említett jobb oldali, szívveréssel szinkron fülzúgás az előző betegségtől valószínűleg teljesen független. A lüktetés a hangvezető rendszer akadályoztatására utal, amit valóban okozhat pl. vákum a középfülben. Utóbbinak egyik lehetséges oka az orrsövény ferdesége, ami fülkürtműködési zavart okozhat, így hozva létre a középfülben alacsonyabb nyomást. A műtéti indikáció a vákum nagyságától és az orrsövény ferdeség mértékétől függ. A hallójárat kisebb szűkülete a panaszokat nem fokozza, legfeljebb a diagnózis felállítását nehezítheti a rosszabb megítélhetőség miatt.
        A nyaki gerinc meszessége okozhat keringési zavart, de ezt az ellátó erek UH-os vizsgálatával, ill. a fizioterápia hatásosságával , hatástalanságával lehet megerősíteni vagy cáfolni.

        Üdvözlettel: Dr. Deák Attila fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-29 16:36:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 09:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés