Ikrek orrmandulaműtétje

Tisztelt Doktor Úr! Kisgyermekes szülőként kérem a tanácsát. 2, 5 éves fiú-lány ikerpárt nevelek. 2 éves koruk óta bölcsödébe járnak. Az elmúlt fél évben a kisfiú kb. 5-6 alkalommal volt kénytelen antibiotikumot szedni, mert az 1 éves kora óta nagyobb orrmandulája miatt tavaly ősz óta állandósult nála a nátha és emiatt rendszeressé vált az arcüreggyulladás, fülkürthurut és főként a savós középfülgyulladás. Emellett alapból gyengébb immunrendszerrel rendelkezőként minden más közösségi kisgyerekes betegséget is elkapott, ezért szinte alig volt bölcsiben. Az ikertestvére, a kislány erősebb típus, nála az volt a szokatlan, ha megbetegedett. Az elmúlt fél évet 1-2 három napig tartó náthával és 1 kötőhártyagyulladással megúszta és szinte végig járt bölcsibe. Idén júniusban viszont nála is kialakult a tesónál már olyan jól ismert soha el nem múló nátha és a gégész nála is folyadékot látott a fülben. Ő is beszedte élete első antibiotikum kúráját. Az orvos arra való tekintettel, hogy ikrek és fertőzhetik egymást, mindkettejük orrmandulájának kivételét javasolta. Önnek erről mi a véleménye? Én laikusként úgy gondolom, hogy a bölcsibe járó kislányom soha nem fertőzte meg a kisfiamat, mert a kisfiam mindig az újra bölcsibe kerülését követően 3.-5. napban betegedett meg újra és a felsőlégúti betegségeit nem kapta el tőle soha a lánytesója. A kisfiam esetében egyetértek a műtéttel, de a kislánynál valóban indokolt lenne?

Dr. Piros Zsuzsanna válasza orrmandula műtét témában

Tisztelt Kérdező!

8. Vizsgálat nélkül nagyon nehéz nyilatkozni ebben a kérdésben. De az orrmandulaműtét elbírálása mind testvérek, mind ikrek esetén egyedi, személyre szabott. Nem párban, hanem minden gyermek vonatkozásában egyénileg kell dönteni a kérdésben. Ilyen elv szerint a testvérek orrmanduláit is családilag vennénk ki, ha közösségbe járnak. Természetesen ez nem így történik. Ha csak egyik gyermeknél állnak fenn az indikációk, akkor a másikat nem szabad a műtétbe belevinni, az én meglátásom szerint. Illetva ha a fiú gyermek esetében felmerül az “immunrendzser gyengesége”, érdemes lenne gyermekimmunológussal is egyeztetni, nincs-e esetleg sIgA-hiány, vagy egyéb immunrendzseri eltérés, mert ennek egyes eseteiben nem javasolják az orrmandulák eltávolítását.

Dr. Piros Zsuzsanna
Dr. Piros Zsuzsanna általános orvos, fül-orr-gégész
Kérdés: 2014. július 15., 14:17 ;Megválaszolva: 2014. július 18., 13:53
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
APTI eredmény
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel, problémával fordulok Önhöz: 6, 5 éves kisfiam március 18-ra van előjegyezve orrmandula...
Orrmandula
Tisztelt Doktor Úr! Abban szeretném a véleményét kérni, hogy 2, 5 éves kislányomnál felmerült az orrmandula műtét. 2013 májusa óta a...
Orrmandula műtét után
Kedves Doktor Úr! A kislányom 4 éves. Nagyon sokszor volt korábban megfázva.1 hónapja kivették az orrmanduláját sorozatos középfülgyulladás...
Orr mandula műtét
Tisztelt Dr Úr/Nő! A kisfiammal kapcsolatosan írok Önnek! Ő most 3 éves! Tavaly szeptemberben kezdte az óvodát. Novemberben elkezdett...
Orrmandula műtét
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányomnak előre láthatólag márciusban ki fogják venni az orrmanduláját, mert meg van nagyobbodva és horkol. Kérdésem...