nystagmus és gyulladás

T. Szakértő! Kb. 3 éve szinte folyamatosan fáj a fülem (főleg a jobb) . Időközben diagnosztizálták, hogy 2-3 havonta elmozdulnak a fülemben az egyensúlyozó kristályok, ami nagyon kellemetlen tünetekkel jár, de több fülész is megvizsgált már, és azt mondják, a fülemnek egyéb baja nincsen. (Csak általános kukucskálós vizsgálat volt, és azt mondták, kenjem be a fülem, mert száraz.) Közben pedig állandóan feszítő és szúró fájdalmat érzek, néha egy kis váladék is van a fülemben (kb. 2 naponta) , utána egy darabig könnyebb, majd a feszítés kezdődik elölről) . Azt kérdezném, hogy fájhat egy úgy az ember füle, hogy közben a vizsgálat nem mutat semmilyen gyulladást. Van e olyan vizsgálat amivel ez esetleg kimutatható, mert én úgy gondolom, hogy a kristályok elmozdulását valami irritálja, kiváltja, és a fájdalmak miatt én mégis egy belső gyulladásra gondolok.

Dr. Zaránd Rajmund válasza fül fájás témában

Tisztelt Asszonyom!

Anatómiailag érdemes volna figyelembe vennie, hogy a fül 3 részből áll. Belső, közép és külső fül. A fájdalom az utóbbi 2 struktúrára lehet jellemző, míg a "kristályok" a legelsőben vannak, tehát a 2 dolog között nemigen vélek összefüggést fölfedezni.

A fájdalom másrészt élettanilag a fájdalomérző receptorok ingerülete, amit általában a gyulladást kísérő duzzanat vagy vongálás vált ki, illetve keletkezhet a központi idegrendszerben a receptorok ingerülete nélkül.

Leírása alapján ennyit tudok mondani a jelenség elméleti hátteréről. Megoldási javaslatom nemigen van, hisz CT-t, MR-t csináltatni azért is nehézkes, mert még organikus iránydiagnózist sem tudok a radiológus kollégának mondani.

Ha szinte biztosan nem gyulladásos eredetű a betegség (azt hiszem, ez 3 év alatt eléggé nagy valószínűséggel kiderült volna) , akkor pszichogén betegség a legvalószínűbb, tehát ebben az irányban keresnék megoldást az ön helyében.

Kérdés: 2012. december 14., 08:21 ;Megválaszolva: 2012. december 17., 16:44
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula-probléma
Tisztelt Doktor Úr, 4 napja tartó tüszös mandulagyulladás miatt aktil duo-t kezdtem el szedni háziorvosi utasításra. A baloldali mandulámon viszont...
Mitől lehet a szédülés?
Tisztelt Doktor Úr/Nő Párom (ffi, 25 év) kb. 2 hónapja arra ébredt hajnalban, hogy nagyon szédül és a szeme is rángatózott. Azóta folyamatos...
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás