Szájvízzel gargalizálás, terhesség

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, 11 hetes terhes vagyok, és torokfájás gyógyítása céljából, hogy megelőzzem az esetleges nagyobb bajt, különböző dolgokat próbáltam. Orvosi tanácsra Glycosepttel gargalizáltam, de ezt csak egyszer mertem, mert a betegtájékoztató nem írt túl biztató dolgot a terhesség alatti használattal kapcsolatban. Aztán Tantum Verde spray-t, ill. szopogatós tablettát alkalmaztam néhány alkalommal, majd úgy döntöttem, nem olyan vészes a dolog, és inkább maradok a citromos tea, méz, stb. gyógymódoknál. Majd szájvíz használata közben egy hirtelen ötlettől vezérelve gargalizáltam, ezt kb. 3 alkalommal tettem. Ez egy alkoholmentes szájvíz, viszont csak később néztem meg, hogy a cetilpyridinum-chloride, amit tartalmaz, egy elég "izmos" fertőtlenítőszer. Természetesen megbántam a kísérlezetgetésemet...kérdésem, hogy érhette-e baj a magzatot, ha gargalizálásnál esetleg lement a torkomon minimális mennyiség. Válaszát köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza torokfertőtlenítő témában

Tisztelt Asszonyom!

Ezeknek a szereknek a zöme nem szívódik föl, ha akkora komoly bajokat okozna, akkor biztosan nem lehetne gyógyszerként törzskönyvezni, úgyhogy szerintem nyugodjék meg, és gargalizáljon máskor is nyugodtan, csak ne fogyassza (ne igya) pohárszám ezeket a gyógyszereket.

Kérdés: 2012. november 12., 03:20 ;Megválaszolva: 2012. november 14., 19:37
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula-probléma
Tisztelt Doktor Úr, 4 napja tartó tüszös mandulagyulladás miatt aktil duo-t kezdtem el szedni háziorvosi utasításra. A baloldali mandulámon viszont...
Mitől lehet a szédülés?
Tisztelt Doktor Úr/Nő Párom (ffi, 25 év) kb. 2 hónapja arra ébredt hajnalban, hogy nagyon szédül és a szeme is rángatózott. Azóta folyamatos...
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás