tracheostomia

Kedves Doktor no/ur! A ket es fel honapos kislanyomon a jovoheten tracheostomias mutetet szeretnenek csinalni, mivel a hangszalai tul lazak es elzarjak a legutakat. A kerdesem a kovetkezo, mivel a meeting csak hetfon lesz a doktor urral en mar szeretnek felkeszult lenni a temaban, hogy zajlik egy ilyen mutet foleg ilyen pici babanal, milyen folyamatra szamitsunk es a hangszalait hogyan lehet helyrehozni, tud e majd beszelni? Elore is koszonom valaszat. Udvozlettel Cz. Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza fül-orr-gégészet témában

Kedves Szülő! Kedves Judit!

A leírtakból nem derül ki, hogy gyermekénél a hangszalagok gyengesége veleszületett, vagy a megelőző intubálások (műanyag tubuson keresztüli lélegeztetés) eredménye-e. A végeredmény szempontjából persze mindegy: a laza hangszalagok a légutak legszűkebb részének, a hangrésnek űrterébe türemkedve vagy belógva akadályozzák a légzést. A tracheostoma a gége alatti terület megnyitásával jár, a pici nyílásba egy megfelelően kialakított, általában derékszögben hajlított eszközt vezetnek be, és azt a nyakhoz valamilyen formában (gyakran valamilyen masnis megoldással) rögzítik. Mivel így a levegő megkerüli a szűkületet, gyermekük folyamatos légzése és az oxigén ellátás biztosított.Ezek után kerülhet sor a hangszalagok műtétjére, ami vagy a gégeporcok mobilizálásával vagy a hangszalagok plasztikájával történhet. Ezt követheti egy harmadik műtét, a tracheostoma zárása - igaz, hónapokkal az első műtétek utA cél mindenképpen kettős: egyrészt a tiszta beszéd biztosítása a gége és a hangszalagok rekonstruálásával, másrészt a légzés folyamatos biztosítása. Tehát válaszul az utolsó kérdésére: azt nem tudom biztosan megmodani, fog-e tudni beszélni a gyermeke (remélhetőleg igen) de azt bátran merem írni, hogy a műtétek sorozatával ennek esélye lényegesen nagyobb, mint nélküle.

Üdvözlettel:

Dr. Hacsek Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 23., 09:15; Megválaszolva: 2012. június 26., 20:32
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?