Mit tegyek, ha gyermekem füle veszélyben van?

Tisztelt Doktor! Ötéves kislányomat ötéves vizsgálatra vittük. Sajnos a hallásvizsgálata nem sikerült. Nem hallotta a mély hangokat. Ezért a gyermekorvos beküldött minket a fülészetre. A fülészeten azt vették észre, hogy a bal dobhártyáján van egy lyuk, ami régebbi keletkezésű. S közép fülgyulladást állapítottak meg. 16 napig antibiotikumot (amoxicillin) szedettek a kislányommal. Ennek következtében a genny elmúlt, de a lyuk maradt. Műtéttel riogattak, mikor rákérdeztem milyen műtétet csinálnának a kislányon, nem válaszoltak. Plasztikáznák a dobhártyát, tubust ültetnének be? Orrmandula műtét? Később elvittem egy másik orvoshoz is, aki homeopátiás szereket írt fel, és lézerrel kezelte a fülét. A dobhártyán a lyuk benőtt. 1 hónap telt el visszavittem a fülészetre, ahol nem tudta biztosan megállapítani az orvos van e lyuk vagy nincs. Viszont azt állítja a kislány torka gyulladt. Lányom nem lázas, nem látom pirosnak a torkát, s a füle sem fáj. Újabb antibiotikum kúrát akarnak. Én nem. Viszont még mindig nem tudom a hallása javult e mert a vizsgálatot nem végezték el újra. Kislányom nyitott szájjal alszik, az orra állandóan folyik, s attól tartok az orrmandulája nagyobb. De azt sem nézték meg, hogy nagyobb e az orrmandulája. Nem tudom mit tegyek. Válaszát köszönöm. Egy kétségbeesett anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza fül-orr-gégészet témában

Kedves Édesanya!

Az Ön által leírt kérdésre a válasz, minthogy több, egymásnak

ellentmondó adat van és gyermekét legalább két helyen különböző elvek

alapján kezelték, nem egyszerű. Ezért csak alapelveket rögzíthetek:

alapvető összefüggés van az orrmandula és a fülkürt-működés, ill annak

zavara esetén a középfülgyulladások ill. a hallás között. Ha nagyobb

az orrmandula (és ez Nasen-Endoscopiával pontosan megítélhető)

másrészt rossz a fülkürtműködés, esetleg folyadék is van a

középfülben - ez pedig tympanometriával jól mérhető, 5 éves korban

indokolt lehet az orrmandula-műtét. A dobhártyán a luk megléte

mikroszkóppal ill.a már említett tympanometriával igazolható vagy

kizárható. A dobhártyán levő kis lukak egyébként spontán is

záródhatnak. A torokgyulladásnak pedig laboratoriumi jelei is vannak:

a vérben gyulladásos jelenségek, a torokváladékban esetleg kórokozók

kimutathatóak.

Tehát összefoglalva: meg kell vizsgálni a hallását, meg kell nézni

tympanometriával van-e folyadék a dobüregben ill. luk a dobhártyán,

ugyanez mikroszkóppal is ellenőrzendő, keresni kell egyéb gyulladásos

jeleket is (labor) , végül - mert ez eszközös beavatkozás - meg kell

nézni,. mekkora az orrmandulája. Fenti vizsgálatokkal egyértelműen

eldönthető a műtét szükségessége.

További segítséggel Intézetünk természetesen rendelkezésére áll.

Üdvözlettel,

dr Votisky Péter

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: 06-20-500-2500 telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. június 13., 16:17; Megválaszolva: 2012. június 18., 20:00
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?
Mononukleozis