idult orrnyalkahartya-gyulladas

Tisztelt Doktor Ur! 2012.02.10-en mar irtam Onnek, Honapokig tarto nathaszeru tunetekkel, orrdugulassal voltam tobbfele kivizsgalason ahogy On javasolta. Szamos vizsgalat, negativ allergia tesztek, normal ossz.igE ertek, negativ arcureg rontgen utan ful-orr-gegeszeten az orvos idult orrnyalkahartya-gyulladast allapitott meg aprilis elejen.Orrpolypom nincs, orrsovenyferdulesem is csak nagyon-nagyon kis mertekben. Dupla dozisban Nasonexet (napi 8fujas, 4bal, 4jobb) kaptam amit 10 nap utan napi2-2, majd 20 nap utan napi1-1-re lett csokkentve, valamint Allegra forte tablettat napi 1, 20.nap ota ketnaponta 1. A tunetek az elso befujast kovetoen azonnal megszuntek, 3hete"normal"eletet elek ujra de nehany napon belul elfogy minden gyogyszerem es felek, hogy ujra kezdodik nem tudvan mitol alakulhatott ki, neha meg erzek jeleket. Munkam soran nem foglalkozom kemiai anyagokkal, kerulom az eros illatanyagokat is, peldaul parfumoket, de meg a frissen mosott vizes ruha szaga is irritalt mindig is(anyukamtol "orokoltem" ezt az erzekeny orrot mar ha ilyen van..) A varosban nagyon magas a legszennyezettseg, gondolom ez is hozzajarulhat? Ket masik kerdesem lenne: az egyik az, hogy ejszakai fogszabalyzot hasznalok, amelyet akkoriban nappalra heti 3-4egesz napra vizzel kis mertekben higitott Listerine-be tettem, artalmas lehetett ez? Valamint, jartam homeopatias orvosnal is aki szerint aspergillus gombam van (evekig laktam nedves lakasban) de nem tudom, hogy ezt hogy ha valoban van, akkor okoz-e ilyet es hogy, milyen vizsgalattal lehet kimutatni. Megjegyeznem meg, hogy a vizsgalatok alatt torok kenet mintat is vettek, (a torkom nem faj (t) max neha erzekeny, sem lazam nem volt, csak orrdugulas) amely elso alkalommal marc.elejen streptococcus beta-haemolizalot mutatott ki, akkor szedtem egy hetig antibiotikumot majd a kontroll egy masikat, staphylococcus aerust mutatott ki..erre mar nem szedtem semmit mert a ful-orr-gegeszeten az orvos nem latott semmit a torkomon.Valaszait ismet nagyon koszonom! T

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza fül-orr-gégészet témában

Kedves Hölgyem!

Először is: Az ön által szedett gyógyszerek tipikusan hosszú távú alkalmazást igényelnek, szedje még minimum 3 hónapig őket, utána próbálkozzék az elhagyásukkal. Háziorvos is fölírhatja mindkettőt, mióta nem kiemelt támogatással adják.

Listerin nem árt, gondolom leöblíti, mielőtt a szájába teszi, de az se baj, ha nem.

Légszennyezés is komoly tüneteket okozhat, igen.

Torokváladék mintát nagyon ritkán érdemes venni, ha most panaszmentes, akkor például fölösleges, ugyanígy a szisztémás antibiotikum is az lenne jelen helyzetben.

Aspergillus allergia is tud tüneteket produkálni.

Ha mindenképp le akar állni a gyógyszerekkel, akkor orröblítés segítheti a kedvező helyzet fönnmaradását.

Kérdés: 2012. április 30., 12:52; Megválaszolva: 2012. április 30., 21:09
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?