Mandulaműtét mikor indokolt?

Tisztelt Szakértő! Kb 3-5 evente tuszos mandulagyulladasom van, ilyenkor altalaban tobb hetig is eltart es vissza-visszater: amig antibiotikumot szedek jol vok, aztan mikor kiszedem es ugy erzem elmult, par nap utan megint visszater. Ilyenkor ujabb antibiotikum jon, immunerositok. 2007-ben bakteriumtenyeszeten voltam gégésznel, tovabba megnezett fogorvos, nogyogyasz- minden lelet negativ lett. Most ismet beetg voltam: Augmentin utan ugynaugy visszatert a gyulladas a mandulamra, majd kaptam Zinnatot, de ezt csak par napig szedtem, mert az egesz testemen csunya piros kiutesek jelentek meg: okát most keresik. A verkepemen eleg magas az ASO szint: 670. Gondolom ez attol van h mandulagyulladasom volt... Gégésznel voltam a napokban, vett torokvaladekot, jovo heten lesz eredmeny. Bororvostol kenocsoket kaptam- ezekkel kenem magam. Ha esetleg a torokvaldekom eredmenye pozitiv indokolt lehet a mutet? Nagyon félek tole, szrtnem elkerulni -foleg az en koromban... Mit javasolna? koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulaműtét témában

Tisztelt Asszonyom!

36 évesen egyszerűbb a mandulát kivetetni, ha sok bajt csinál, mint még vagy 50 évig rettegni és antibiotikumot szedni. Az én legidősebb mandulaműtétes betegem 76 éves volt. És minden gond nélkül, helyi érzéstelenítésben zajlott a dolog.

A 3-5 évenkénti gyulladás önmagában nem indokol műtétet, sem a 670-es ASO, de ha a pöttyei nem gyógyszerallergia miatt vannak, és nem múlnak a fertőzés végén, az utalhat gócra, ami már műtéti indok.

Kérdés: 2012. április 26., 14:29; Megválaszolva: 2012. április 26., 16:31
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülzúgás észlelése
Tisztetlt doktor úr! Egy napja fülzúgást észlelek mind a két fülemben ami hirtelen jött. Nyaki ideg becsípódésem van. A fülzúgás magától...
Állandó fülzúgás kezelése
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés