• Eredmény ismertetés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Tavaly decemberben szédülésem okát benignus vertigóként kezelték, részben jobb is lett. Idén februárban ismét visszamentem, mert nem volt jobb, és új tünet is jelentkezett. De ismét elvégezték rajtam a tornát, és betarevint kellett szednem egy hétig. Ma érkezett meg egy laboreredményem, és sok mindent nem értek benne. A hematológiánál a fehérvérsejtszámom 15, 6 G/L, NEUT absz. 11, 30 G/L, a minőségi vérképemben a BA 0, és az MO is 0. A vizeletemben laphámsejt és vér is van 4-4 mennyiség, az összkoleszterinem 5, 5, és a HDL koleszterin direkt pedig 1, 31. A szédülésemben a legújabb tünet, hogy fix tárgyakat olykor mozogni látok, és a folyamatos koncentrálás miatt estére görcsöl a fejem. Háziorvosom nincs, kiment külföldre, aki pedig helyettesíti, gyakran a saját betegeit sem tudja a rendelési idejében ellátni. Van valami véleménye esetleg mit kéne tennem? Vagy így látatlanban mi okozhatja ezt a labort és a szédülést? Van esetleg összefüggés az eredmények és a szédülés között? A válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vérkép témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett fehérvérsejtszám hátterében sok minden állhat, elsősorban gyulladásos kórkép, akár egyszerű felsőlégúti hurut. A basofil (BA) és monocyta(MO) szám 0-ás értékének nincs jelentősége. Vérképkontroll néhány hét múlva javasolt. A koleszterinszint a határértéken van, a HDL koleszterinszint értéke szintén a határértéken van, ezekkel nincs különösebb teendő. A leírásából nem derült ki, hogy az elvégzett tornát (Epley-manőver) követően megszűnt-e a szédülése. Amennyiben igen, akkor valóban benignus vertigoról van szó. Az Epley-manőver ismételhető. Ha az elvégzett beavatkozás után is változatlan a panasza, akkor más állhat a szédülés hátterében. Ez esetben keressen fel ideggyógyászt. A laboreredmények és a szédülése között egyértelmű összefüggés nincs.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 23., 21:50; Megválaszolva: 2012. március 27., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: