• A fogkefesörte ott lehet a torkomban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Már lassan 2 hónapja folyamatosan idegen test érzésem van a torkomban, ami leginkább a torok alsó régiójára lokalizálódik. Ez az érzés akkor fogmosás után jelentkezett, amikor úgy éreztem, hogy fogkefesörte csúszott a torkomba. Azóta már többször voltam gégészeten a problémámmal, de a panaszom megoldására azóta sincs megoldás. Mintha mindenki találgatna (Reflux, hyperémiás ary tájék, akut garat gyulladás és ilyenek). Pedig időközben már microlaryngoscopia nevű beavatkozás is történt, de fogalmam nincs, hogy azzal egyáltalán kimutatható lett volna egy ilyen kis méretű idegentest is, ha az valóban ott van valahol. Ön szerint létezik, hogy egy ilyen sörte csak úgy ott marad az ember torkában, hogy az étkezésekkel sem sodródik tovább, vagy nem megy le? Milyen vizsgálattal lehetne ezt teljes biztonsággal megállapítani, hogy mi okozza valójában a panaszomat? Köszönettel:

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a idegen test témában

        Tisztelt Asszonyom! A "globusérzés" panasz hátterében a legritkább esetben áll valódi idegentest. Különben is, gondolja csak meg, hogy egy környéki gyulldás milyen könnyen láthatóvá tenné a beékelődött idegen anyagot, mi több, pár napon belül kilökné magából a szervezet. Reflux szokott a fő probléma lenni, amit a lobos arytájak is valószínűsítenek. Salvus vízzel ivókúrát javaslok: Napi 1-2 deciliter Salvust szobahőn, óránként 1 korty sebességgel 2 héten át fogyasztani. Illetve az orrlégzés romlása, vírusfertőzések is fokozhatják a tüneteket, emiatt orrmosást (pl: www.orrmoso.hu) végezzen!


        Kérdés: 2012. február 28., 17:52; Megválaszolva: 2012. február 29., 11:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: