• orrmandula műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Zaránd Raymond Adjunktus Úr! Lányom közelgő orrmandula műtétjével kapcsolatosan, nagyon aggódom az esetleges műtét utáni orrbevérzéstől. Habár tudom, hogy az Ön kezei között semmiféle probléma nem merülhet fel. De nagyon szeretnénk tudni, hogy ezt a bevérzést mi okozhatja? Vagy mi az ami kiválthatja? Szeretnénk felkészülni mindenféle szempontból a műtétre. És még azt is szeretnénk tudni, hogy az altatásnak milyen káros következményei lehetnek. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: "egy aggódó anyuka"

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandulaműtét témában

        Tisztelt Asszonyom! 10 éves korban a nemzetközi statisztikák szerint 2-3%-nál nem nagyobb az esély a műtét utáni vérzésre. Ennek kiváltó oka maga a műtéti sebzés. Mi sebészek a szakma szabályai szerinti műtéti ténykedéssel az orrmandula kíméletes, de teljes eltávolítására törekszünk, ugyanis a nagy szöveti trauma és a méretes bent maradó szövetfoszlányok okozzák a legtöbb korai (12-24 órán belüli) utóvérzést. Emiatt kell a kórházban tölteni a műtét utáni éjjelt, hogy baj esetén kéznél legyenek. A késői utóvérzés a műtétet követő 10. napig fordul elő, esélye 1-2 ezrelék körüli, ennek kiváltásában a műtét utáni utasítások be nem tartása játssza a vezető szerepet. Ilyen utasításos papírost a műtét napján az osztályos nővértől fognak kapni, ennek betartása erősen ajánlott a fentiek miatt. Az altatással összefüggő kérdéseket javaslom az aneszteziológusnak föltenni, mikor a műtét előtti vizsgálatkor egyébként is találkoznak. Ez a találkozó részben pont ezt a célt szolgálja.


        Kérdés: 2012. február 27., 15:26; Megválaszolva: 2012. február 28., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: