• Lehet téves eredmény adott a CT?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.úr/Dr.nő! Nagyon kétségbe vagyunk esve, mert a párom ma volt ct vizsgálaton és az eredmény arcüreg cisztát mutat. Az lenne a kérdésem nem lehetséges azért mutatat ilyen eredményt, mert ezen a héten húztak ki kettő fogat egymás mellett? És mitől alakulhat ki? A válaszát nagyon szépen köszönöm! Üdv.:Krisztina

        Dr. Laki András válasza a arcüreg ciszta témában

        Kedves Kérdező! Az arcüregekben ciszták képződése meglehetősen gyakori jelenség. Nem minden cisztának van köze a fogakhoz, de egyes ciszták valóban fog eredetűek. Sokszor előfordul, hogy egyes felső fogak gyökerei beleérnek az arcüregek alsó területébe és így a foggyökér gyulladása az arcüregben is okozhat gyulladást valamint cisztákat. A kapcsolat inkább fordított - krónikus fog eredetű gyulladásos folyamatok okozhatnak az arcüreg alsó területén cisztákat. Foghúzás után ilyen rövid idő alatt nem alakulhat ki arcüregi ciszta. Valószínű, hogy a párjának egy krónikus foggyökér gyulladása lehetett és emiatt alakulhatott ki korábban a ciszta az arcüregben, ami most a CT felvételeken látszott. Persze a kettőt csak akkor lehet összefüggésbe hozni, ha a foggyulladás (majd a foghúzás) ugyanazon az oldalon és mindenképpen a felső fogsoron volt, ez a kérdésből nem derült ki. A fogászati eredetű ciszták a CT felvételeken többnyire jellegzetes képet adnak, vagy a foggyökérrel, vagy - a fog kihúzása után - a fogmederrel összefüggésbe hozhatók. Nem értem, hogy milyen tévedésre gondol a lelet kapcsán, de a leletet és még inkább a felvételeket látni kellene a pontos véleményhez.


        Kérdés: 2012. február 04., 14:32; Megválaszolva: 2012. február 07., 22:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: