• Miért nem múlik el az arcüreggyulladásom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2011. december 5.-én egy arcüregműtéten (FESS műtéten) estem át, mely során a bal arc üregben talált gennyes váladékot leszívták, valamint az ott található polipokat eltávolították és szövettani mintavételre is sor került. A szövettan és a műtéti lelet arcüreggyulladást igazolt, valamint összmennyiségben 0, 4 ml-nyi sötétvörös, számos csontszilánkot tartalmazó anyagot találtak. A műtét után 3-4 hétig minden rendben volt, jól éreztem magam, CIFRAN nevű antibiotikumot szedtem. Mostanra az orrom sajnos újra rendszeresen eldugul, kezdetben az orrcsepp segített, de mára már hasztalan, sűrű sárgászöld kellemetlen szagú váladék folyik az orromból folyamatosan. Januárban már kétszer jártam az orvosomnál, először Zinat tablettát írt fel, jelenleg a Klacid nevű antibiotikumot szedem, de nem mondhatnám hogy sokat segít. Fontos információ szerintem hogy egy étteremben vagyok raktáros ahol a fagyasztóban -25 fok is lehet, ami valóban nem segíti elő a gyógyulást. Jelenleg viszont nem dolgozok, de így sem javul a helyzet. Az interneten olvastam egy cikket, mely szerint az ilyen típusú arcüreggyulladást okozhatja egy begyulladt fog is, ami az én esetemben a bal oldalon valóban található. Kérdésem az lenne, hogy valóban lehet-e ez a rossz fog a betegségem okozója, vagy ha nem akkor miért nem múlik el az arcüreggyulladásom és vele együtt a mindennapjaimat megnehezítő váladékozás? Válaszát előre is köszönöm! Krisztián

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a arcüreg témában

        Tisztelt Uram! Dentogén sinusitis valóban van, a fogat szanálni mindenképpen javasolt! Talán már a műtét előtt is kellett volna erre gondolnia! Utókezelésre járt? Az általam jól ismert melléküreg-sebészeti centrumban a műtét után a gyógyulást elősegítendő az arcüreg tartalmát leszívni, és a műtéti területet hegesedés szempontjából ellenőrizni szoktuk 3-6 hétig. A definitív állapot csak ezután jön létre. Most még annyit tehet, hogy házilag segít ennek a váladéknak kiürülni pl. NeilMed Sinurinse készülék (www.orrmoso.hu) napi 2szeri használatával. Ha 2-3 héten belül nem javul, akkor mindenképpen endoszkópos vizsgálat javasolt, közben pedig a fog rendezése!


        Kérdés: 2012. január 27., 09:20; Megválaszolva: 2012. január 30., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: