• Miért vérzik az orrom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! Kérem segítsenek az orrvérzésem okának a megválaszolásában. Már több éve, változó rendszerességgel szokott vérezni az orrom, jellemzően stresszesebb időszakokban, és olyan helyzetekben amikor feszültebb vagyok. Előfordul, hogy hónapokig egyáltalán nem, aztán pedig hetekig, akár hónapokig, mindennap. Vizsgaidőszakok idején például mindennapos, sőt, van úgy, hogy napjában többször is, és ekkor igen sokáig szokott folyni, mindig ugyanabból a lyukból. Erre mostanában (fél éve) nem igazán volt példa. Az utóbbi időben azonban szinte minden nap, igaz a "stressz" is magasabb szintű az életemben (diplomadolgozat készítés, államvizsga...:-) ). Mostanában csak esténként, fürdés közben szokott vérezni, és jó 15-20 perc áztatás után, amikor az arcomat megmosom. Ekkor nagyon rövid ideig folydogál, 2-3 percig, és az intenzitása se magas. Miután elállt, bármilyen erősséggel fújhatom, nem fog vérezni. Előfordul még, hogy orrfújás után kezd el vérezni, de akkor csak olyan kis mennyiségű vér folyik, hogy még tamponálnom se kell, de a vérzés az valóban vér, sűrű, nem genny-szerű. Véleményem szerint ezeket az időszakokat ami mostanában van kimondottan nyugodtan élem meg, szerintem nem stresszelek, de az is lehet, hogy tudatosan kímélem magam a stressztől, és tulajdonképpen elfolytom azt. A vérnyomásom világ életemben tökéletes volt, ahányszor csak mérve van, mindig azt mondják, hogy a lehető legjobb, legkívánatosabb. Mostanában is, amikor néha-néha mérem "stresszhelyzetben" akkor is tökéletes. Bár nem igazán zavar, lassan már kezd nyugtalanítani, kérem segítsenek, hogy mi az okozója, mennyire "súlyos", és kell-e vele számottevően foglalkoznom. Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: Sz. Bálint

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a orrvérzés témában

        Tisztelt Uram! Nem súlyos. Mondhatni banális kategória. Mindenkinek van egy vénás plexus a locus Kisselbachiinak nevezett területen, az orrbemenettől 5-10 mm-re az orrsövény mindkét oldalán. Itt a felszínhez közel akár 1mm-es vénácskák vannak, amelyek stressztől, vérnyomás emelkedéstől, mechanikus irritációtól, megfázástól stb. sérülhetnek, és a sérülés nehezen begyógyulván ismétlődő vérzést okoz pár napig. Rinopanteina vagy Emofix kenőcsöt és Arnica montana homeopátiás bogyót javaslok.


        Kérdés: 2012. január 23., 00:20; Megválaszolva: 2012. január 24., 15:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: