• Sárga tályog a mandulán/mögötte

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A "tünetem" 1-1, 5 hónapja alakult ki. A jobb mandulám megduzzadt és egy sárga tályog alakult ki rajta, csak hőemelkedésem volt (37°) a torkom nem fájt de gondoltam elmegyek még ünnepek előtt a háziorvoshoz. Ő felírt 1000mg-os antibiotikumot ezt egy hétig kellett szednem naponta 2-szer ennek hatására a tályog le is vált a "helyéről" azonban a mandulám változatlanul duzzadt maradt majd pár nappal később észrevettem hogy a tályog ismét kialakult (előző helyéhez képest egy picivel lejjebb) Már két hét telt el a legutóbbi észrevételtől a tályog azóta egy picit "megnőtt" de nem számottevően, váladék nem folyik belőle, de a mandulám azóta is duzzadt. (lázam azóta sincs csak a hőemelkedés maradt meg illetve a torkom sem fáj) Orvoshoz ez idő alatt nem tudtam ismét elmenni a vizsgák miatt. Mi a teendő? Mitől alakulhatott ki a tályog? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandulagyulladás témában

        Tisztelt Hölgyem! Lehet, hogy tévedek, hisz nem vizsgáltam, de a leírásából ítélve nem tályog, hanem detritus, azaz mandulakő a "problémája". A mandula megnagyobbodása nem föltétlen függ össze ezzel a tünettel, mely nem betegség, bár mivel a detritusban baktériumok is vannak, így nem is kizárható. Javaslom, hogy valamilyen fertőtlenítő öblögetővel (pl. Meridol vgay Corsodyl), illetve Bioparox sprayvel lokálisan kezelje 2-3 hétig a torkát.


        Kérdés: 2012. január 16., 10:07; Megválaszolva: 2012. január 17., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.