Detritusz probléma

Tisztelt orvosok! Két hónapja voltam gégésznél azzal a problémával, hogy detritusz jön ki a mandulamból, kisebb nagyobb gyakorisaggal. Volt úgy, hogy fél évig egyszer sem jelentkezett, és volt hogy kéthavonta egy alkalommal. Vagy köhögés során, vagy tüsszentés alkalmával jelent meg, vagy egyszerűen, csak feljött. A szakorvos azt mondta, hogy ez természetes, és csak akkor kell neki jelentőséget tulajdonítani, ha gyakori, mert ebben az esetben krátert képez a mandulámon, amibe az étel megragad. Az elmúlt egy hónapban kétszer, a mai nap es kb.: három hete, viszonylag nagyobb darab, kb 1cm nagyságú detritusz jelent meg. Ma én nyomkodtam ki, mert nagyon zavart, az érzés, hogy van a mandulámban valami, ráadásul az elmúlt napokban, amikor nyeltem éreztem az ízét függetlenül attól, hogy még nem jelent meg, tehát nem hagyta el a mandulámat. Csak hogy biztos detritusz e: Ez egy változó telítettségű sárg színű, képlékeny (gyurmázható) , kellemetlen szagú és ízű, kb.: egy megdagadt rizsszem nagyságú anyag. Ugye? Az első detritusz, az első szexualis közösülésem utáni egy hétben jelent meg, erre határozottan emlékszem. Lehet valami köze a két dolognak egymáshoz? Lehet hogy elkaptam valami betegséget, ami hosszú ideig lappang és ez az egyik tünete? Hogy lehet az, hogy hosszú évekig nem volt mandulaváladékom azaz detrituszom, és egyszer csak lett, illetve mind a mai napig fel-fel jön? Ha az étel megtelepszik a detritusz által kialakított kráterben, milyen problémákat okozhat? Egy hónapja vagyok Angliában, es 11hónap múlva megyek haza, tudnak e valamilyen természetes módszert javasolni a problémámra, vagy olyan gyógyszert amihez hozzájuthatok annélkül, hogy orvoshoz kellen forduljak? Lehet hogy ez természetes dolog, de borzasztóan zavar, mert nagyon undoríto, sokszor a hányinger kerülgetett, amikor feljött a detritusz. Sok embernek nincs, és nem is volt ilyen problémája, márpedig ha ez valóban egy természetes állapot, akkor ők hogy hogy nem találkoztak még vele. Válaszukat köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulakő témában

Tisztelt Uram!

A detritus valóban ártalmatlan dolog, de ha komolyan zavarja, akkor a mandula kioperálásával megszüntethető. Nemi élettel lehet összefüggés, esetleg a partner száj vagy hüvelyflórájának szaprofita kórokozói átkerülve okozhatnak ilyesmit.

Chlorhexidint tartalmazó öblögetővel átmeneti ideig javítható.

Kérdés: 2011. december 30., 20:09; Megválaszolva: 2012. január 03., 10:28
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Állandó fülzúgás kezelése
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok