• Csökkenő zsírbevitel mellett emelkedő koleszterinszint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm!

        Lassan egy éve elkezdtem rendszeresen sportolni, és a táplálkozásomon is lényegesen javítottam, a zsírbevitelt közel harmadával sikerült csökkenteni. (Legjobb segítség egy excel tábla volt) Ezidő alatt fogytam legalább 12kg-ot, némileg erősödtem, szóval minden rendben van. (Leszámítva hogy havi 1 kg-nál képtelen vagyok többet leadni, más ennyi munkával heti 1kg-t szokott fogyni szerintem.) Ettől teljesen függetlenül, csak a rend kedvéért háziorvosom kért egy vérképet, és kiderült, némileg emelk

        edett a koleszterinszintem, a GGT és GPT értékek pedig jelentősen meghaladják a referencia értéket. (Gyógyszert, alkoholt nem fogyasztok, bár a vérvétel előtt egy héttel meg voltam fázva, akkor szedtem antibiotikumot.) Ezzel magában még nem volna gond, így is kicsit zsírosan táplálkozom, energiára vetítve 35% a zsírok aránya. (Mondjuk sok hallal, kevés felvágottal, tej, vaj nélkül ez úgy gondolom a korábbi 45…50%hoz képest előrelépés.)

        A problémám, hogy egy régebbi vérvizsgálatkor a mostaninál alacsonyabb koleszterin értéket mutattak ki, és a GGT-GPT is rendben volt, pedig akkor a mostaninál lényegesen zsírosabban étkeztem, legalább 10kg-val kövérebb voltam, és nem sportoltam. Tehát mindezek hatására a koleszterinszint nem változott. (ill. némileg emelkedett)

        Egyik kérdésem, okozhatja-e öröklött hajlam ezeket az eltéréseket? Édesanyámnak gyakorlatilag ugyanezek a problémái vannak, azzal kiegészítve, hogy alultermel a pajzsmirigye. Mondjuk nekem most nem is vizsgálták a pajzsmirigy hormon szintjét, így err

        ől nem tudok.

        Másik kérdésem, a koleszterint értékek milyen gyorsan követik az életmódbeli változásokat? Lehet hogy az egy év még kevés volt ahhoz hogy változzon valami?

         Megköszönve válaszát, tisztelettel:

         Péter

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin témában

        Kedves Péter!

        Vannak olyan öröklött anyagcsere-betegségek, amikor a vérzsírok magas aránya geneteikus. Ez irányba érdemes lenne kivizsgálást végezni, ezért ez lipid szakrendelés felkeresése javasolt. A koleszterin és a triglicerid értékek változása a diéta és a testmozgás hatására egyénileg változó, ezzel kapcsolatban pontosat nem tudok mondani. Én még javaslonám táplálkozási napló vezetését, hogy kiderüljön, nincs-e valami hiba, mely csak szakembernek tűnik fel. Ezt is mutassa majd meg a szakrendelésen! Valószínűleg szükséges lesz gyógyszers kezelés bevezetése is.


        Kérdés: 2010-03-09 11:39:53; Megválaszolva: 2010. március 09., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: