Önértékelési zavarom van?

26 éves 159 cm/58kg-os pedagógus vagyok. Állandó problémám az evés, 10 éve folyamatosan diétázom, abbahagyom, elérek valamit, de még többet szeretnék. 75 kg-on kezdtem, sikerült 10kg-ot lefogynom. Ezt követően bele-belekezdtem, és még 5-öt. Általában 56kg vagyok, de most a kezdetben 4kg miatt teljesen kétségbe estem. Azóta kettőt fogytam, így vagyok jelenleg 58kg, de teljes mértékben elégedetlen önmagammal szemben. Ami a helyzetet nehezíti, hogy a szexuális életemre is kihat ez a probléma. Képtelen vagyok elengedni magam, kiverni a fejemből, hogy jajj mit szól a párom a hájamhoz. Amennyire tehetem, mozgok legalább egy héten egyszer, de próbálok többször. Azonban egyszerűen nem megy. Mit tegyek, hogy végre képes legyek magam elfogadni és szeretni?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza önértékelési zavar témában

Jól gondolja, önértékelési zavar áll a súlyprobléma hátterében. Az evés, sok más pótcselekvéssel egyetemben, ahogy a nevében is benne van, pótol valamit, ami nincs. Szeretetet, örömöt, célt, társat, kielégülést, és a sort folytathatja bárki, kedve szerint. A súlyfelesleg akkor kezd leolvadni, ha az örömforrások kielégülnek ott, és akkor és azzal, ahol szükség van rá, és így, nem igényelnek pótkielégülést.

A háj védőbástya. Nőiségünk a háj mögé bújik. Mit rejt? Mitől félünk? Mért nem merünk nőiségünkkel élni, ennek örömeit felszabadultan élvezni? Ezekre kellene rájönni!

Sajnos, sokszor halogatjuk elhatározásainkat, döntéseinket, elfojtjuk vágyainkat, ezáltal nő a szorongás, hiszen a vágy megmarad, a szorongást csökkenteni kell, amelynek a legegyszerűbb módja az evés. Csakhogy ez bűntudatot generál és a szorongás újraéled, amit újra oldani kell. Evés, ivás, és sok más pótcselekvés segítségével próbáljuk becsapni - önmagunkat.

Üdvözlöm és kívánom, mielőbb legyen elégedett önmagával, életével. Ha ehhez partner vagy megerősítés kell, keressen fel néhány beszélgetésre pszichológust, vagy önismereti csoportot. Merjen változni, változtatni!

Üdvözlettel,

Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

Kedves Kérdező!

Javaslatom, hogy a rendszeres mozgást tegye gyakoribbá. A heti 1-szer biztosan nem elég. Elsősorban arra gondolok, hogy ahová csak tud, menjen gyalog és sétáljon minden nap. További életmód tanácsokat akkor tudnék javasolni, ha teljes mértékben ismerem. Úgy érzem, nagy változásokra nincs szükség.

A legfontosabb, hogy Ön legyen elégedett magával. Ez a siker kulcsa. A problémát beszélje meg szeretteivel, kétségeit ossza meg családjával, legjobb barátaival. Nem kell mindent egyedül megoldani. Hasznos ötleteket, tanácsokat kaphat.

Üdvözlettel:

Dr. Boros Miklós Vital Balance Életmód Centrum

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. augusztus 24., 17:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 12:03
Kérdések és válaszok: Fogyókúra, egészséges táplálkozás
Miért nem fogyok
5 éve szültem. Előtt mindig 47 kg voltam (160 cm magas vagyok) .Lapos deszka hasam volt bármit is ettem, vékony combom volt semmi úszogumi (2.kép)...
insumed diéta
Tisztelt Doktor Nő! INSUMED ÉLELMISZER POR helyetesithető Biotech USA-ULTRA loss termékkel fogyókura esetén? Tisztelettel. Tibor
sportoláshoz táplálkozás
Kedves Irinyi Barta Tünde! 39 éves nő vagyok, 169 cm, 74 kg jelenleg. Ülőmunkát végzek. 6, 5 éve sportolok rendszeresen, kungfuzok. Az utóbbi két...
Magas koleszterin - fogamzásgátló
Tisztelt Doktor Úr! 2014. ősze óta szedek Yasminelle fogamzásgátlót. Nem eszem zsíros ételeket, csak nagyon ritkán. Mozogni is hetente 1-3x...
FOGYÓKURA XLS-MEDICAL
Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy az XLS-MEDICAL A LEIRTAK ALAPJÁN TÉNYLEG HATÁSOS A FOGYÓKURÁRA VAGY CSAK GYÓGYSZERIPARI FOGÁS? ...