• Édesítőszer - túlzott fogyasztás veszélyei (? )

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő! Igazából nem magam miatt kérdezek. Van egy kedves barátnőm, aki igen édesszájú, és eléggé mértéktelenül fogyasztja az édesítőszereket. Tisztában van vele, hogy túllépi a napi ajánlott adagot akár többszörösen is, de nem érdekli. Egy csésze kávéba beletesz 10-12 szemet (amikor szerintem 1-2 is elég lenne). Naponta az alacsony vérnyomása miatt több csésze kávét is megiszik (5-6 ++). Ezen kívül más ételekbe is előszeretettel használja az édesítőszert. (Pl a száraz borba is tett, és szinte cukorszirup íze lett a bornak.) Bár kellemes hatásként a nemi szerve igen édes ízű, de én aggódom az egészségéért. Nem szeretném, hogy májkárosodása, vese elégtelensége, vagy bármi baja legyen. Egyes fórumokon egyenesen démonizálják az édesítőszereket, máshol meg ajánlják a cukor helyett. Elég makacs lány, szóval nem tudom, hogy le tudom-e beszélni az édesítőszer szenvedélyéről, vagy legalább mérsékelni a fogyasztását, bár a legjobb az lenne, ha nem kellene. Ha így folytatja, milyen veszélyei vannak a dolognak? Milyen betegségek, esetleg tartós betegségek alakulhatnak ki nála? Mik lehetnek a vészjósló előjelek?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a édesítőszer témában

        Kedves Kérdező! Kérdés, hogy édesszájú barátnője miért használ mindig mesterséges édesítőszert, hiszen, amennyiben nem cukorbeteg, mértékkel természetes édesítőszert (cukor, méz) is fogyaszthatna. Az édesítőszereket valóban nem tanácsos mértéktelenül fogyasztani, de a leírásából nem derül ki, hogy milyen édesítőszert fogyaszt. A mesterséges édesítőszerek mindegyikének megvannak a hátrányai: keserű utóíz, puffadás, gázok, az agyra és az idegrendszerre ható ártalmak, allergiás reakciók stb. Számos orvos szerint mértékkel használva a legtöbb ember számára a szukralóz a legjobb választás. Az erythrol és a xilitol (nyírfacukor) tartalmú édesítőszerek okozzák a legkevesebb mellékhatásokat, amennyiben mértékkel használjuk. A Stevia nevű édes növénynek és a régi tiszta szacharinnak nincsenek a belekkel kapcsolatos mellékhatásai, de ha csak egy kicsivel is többet használunk a kelleténél, akkor keserű utóízük lehet. A leggyakrabban használt édesítőszerek közül az aszpartám napi megengedett beviteli mennyisége 40, 0 mg/testsúlykg, nagy mennyiségben, hosszútávon alkalmazva nem zárható ki, hogy a már meglevő idegrendszeri betegségeket súlyosbíthatják. Az Aceszulfám-K napi megengedett beviteli mennyisége (ADI): 9, 0 mg/testsúlykg, nincs jelentősebb mellékhatása, a ciklamát napi megengedett beviteli mennyiség 7, 0 mg/ testsúlykg. A szorbitban levő kalóriamennyiség kevesebb mint a cukorban (1.5-2.5 kalória/g ) szemben a cukorban lévő 4 kalória/grammal), hátránya, ha kis mennyiségnél többet fogyasztanak belőlük, hogy mellékhatásként bélmorgás, gázok, puffadás és gyakran hasmenés jelentkezik, amely alapvetően korlátozza a felhasználhatóságukat.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. április 10., 04:43; Megválaszolva: 2012. április 12., 21:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: