Csontsorvavás, inysorvadás, szájrángás

Öt éve a tokokról felül annyira lesorvadt az iny, hogy leestek a tokok, a fogaim kivésésre kerültek, majd protézist kellett készíttetni, melyet mai napig megszokni nem tudok, nappal anélkül vagyok itthon, ami birzalmas állapot. Alul is teljesen le van sorvadva az innyem, bár rendszeresen jártam fogkőleszedésre, a legdrágább készítményeket használom, mióta jelentkeztek a tünetek. Közben felül csontsorvadás indult el, annak ellenére, hogy a protézist csak utcára viselem, megy tovább a sorvadás. Ha beteszem a számba a protézist, szájrángó-szerű tünetek jelentkeznek, nyomom felfelé az alsó fogsorommal a protézist, hányingerem van. Ha huzamosabb ideig felragasztom a protézist, szintéén szájrángások jelentkeznek. Mit tudnék tenni ellene?

Dr. Varga Éva válasza protézis témában

Kedves Kérdező!

Az ön által leírt tünetek nagyon ritkán jelentkeznek. A kényszermozgások kialakulása kapcsolatba hozható bizonyos pszichiátriai gyógyszerek több éve való alkalmazásával, de spontán is létrejöhetnek nem megfelelően elhelyezkedő kivehető fogpótlás viselése esetén.

Nehezíti a helyzetet, hogy az állcsontok tovább sorvadnak, mivel ritkán viseli a protézist. Megoldást csak új fogmű készítése jelenthet. Ma már készítenek implantátummal megerősített fogsorokat, amelyek stabilan illeszkednek, természetesen áruk is magasabb.

Kérdés: 2011. június 14., 21:32; Megválaszolva: 2011. június 17., 00:04
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
protezis hasznalat
Tisztelt dr ur! Van nekem 1 kiveheto patentos protezisem, also.Feltetlenul ki kell venni este, vagy csak eves utan ha etel megy alaja, es meg akarom mosni.Egy...
Mi a teendő ha nem vagyok megelégedve...
Érdeklődni szeretnék hogy mit tehetek ha nem vagyok megelégedve a fogorvos munkájával. Helyesbitek mert nem fogorvos csinálta a protézist hanem...
Protézis
T.Cim! Feleségemnek az új elkésztiett fog protéziséből 1 rész lesett. Visszament a fogorvoshoz 5 napra hogy garanciában csinálják meg ujra. Azt...
Szájpadlás
Tisztelt Doktornő, Csatolt fotón látható fehér duzzanat van a szájpadlásomon. Kicsit érzékeny is. Tudna segíteni hogy mi lehet ez? Illetve...
Hólyagok a torokban