• Dudor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr/Nő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy pár hete két dudorra lettem figyelmes a fogínyem alján(alatt). A dudor néha keményebb, néha puhább, de ott van folyamatosan. Nagyon aggódom, mert az internetre amikor beírtam rögtön előjött a szájrák... Valóban az lehet? (Orvoshoz menni egyelőre még nem merek, azért is ide írok először...) Nem okoz fájdalmat, véletlenül vettem észre a nyelvemmel. Az alsó fogsoromon nem volt fogszabályzó, ezért elég szabálytalanok a fogaim, van is egy erősebb fogínygyulladásom néha még vérzik is és a fogkövet is le kéne szedetnem. Esetleg okozhatják ezek? Vagy tényleg olyan komoly problémára kell gondolni? Ahhoz a dudor túl kicsi, hogy szemmel is látni lehessen, ujjal épphogy kitapintható. A két dudor nagyjából szimmetrikusan helyezkedik el, a két első fogam alatti íny legalján. A jobb oldali az egészen pici, szinte csak nyelvvel érzem, a másik valamivel nagyobb, de az is alig érezhető ujjal. A színük nem üt el a környező bőrtől, de lehet csak azért nem látni, mert gyulladt az egész ínyem... Mindenképpen tervezem, hogy felkeresek egy fogorvost, és tudom, hogy így látatlanban nehéz megállapítani bármit is, de azért remélem, hogy valamit tud mondani róla... (Mellékelten küldök egy képet, ahol nagyjából bejelöltem a helyüket.) Előre is köszönöm a válaszát: Alexandra

        Dr. Varga Éva válasza a fogászat témában

        Kedves Alexandra! Az ön által leírt területen kis nyálmirigyek kivezetőcsövei nyílnak, gyulladásuk, vagy elzáródásuk okozhatja megnagyobbodásukat. Bátran keresse fel a fogorvosát, mert a fogkő és az ínygyulladás viszont a fogai egészségét is veszélyeztethetik. A későbbiekben is félévenként járjon ellenőrzésre.


        Dr. Varga Éva
        fogorvos

        Dr. Varga Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 17., 23:15; Megválaszolva: 2011. április 20., 14:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés