Fogas kérdés

Tisztelt Válaszadó! Gyermekkoromban szinte minden éjszaka csikorgattam és szorítottam a fogaimat. Ennek eredményeként jobb felső első kisőrlő, a bal felső második kisőrlő és első nagyőrlő fogaim kettétörtek. (Szerintem sajnos egyik sem menthető már) Ezen kívül mindkét oldalsó metszőfogam tejfog (bár már 26 vagyok) és a fogorvos szerint nincs is alatta másik, maradandó fog. (röntgen nem készült) Eléggé el vagyok keseredve, hiszen gyerekkorom óta gondosan ápolom a fogaimat. Fogselymet és zuhanyt is használok, ennek ellenére már gyerekkorban elvesztettem az említett fogakat. Eddig azért nem húzattam ki őket, mert a külső felszínükből még megmaradt egy nagyon vékonyka váz, így úgy látszott, mintha meg volnának a fogak. Azonban ma reggel az egyikből letört egy kis darab, így már mosolygáskor is feltűnő. Ezen kívül észrevettem, hogy a tejfogak kezdenek szuvasodni, ami a bal középső metszőfogamra is kezd átterjedni. Ugyan ez a helyzet a bal első kisőrlőmmel is. (A mellette lévő letört fog miatt elkezdett romlani.) Így most már nem halaszthatom tovább a fogorvost… A kérdésem az lenne, hogy mennyi időt vesz igénybe, hogy kihúzzák az említett 5 fogat és betömjék azt, ami lyukas? A foghúzás után mennyi időnek kell eltelnie, hogy koronát helyezhessenek a fogaimra? És ameddig nem lehet feltenni, addig hiányos fogsorral kell majd dolgoznom? A betömött fogra lehet koronát tenni? A koronával kapcsolatban milyen típust tudna ajánlani? Nagyon félek, hogy az ép fogaimat mind le kell majd csiszolni. Ön szerint összesen mennyi idő mindez, belefér vajon egy 2 hetes szabadságba? Gondolkodtam implantátum beültetésén is, de Sjögren és antifoszfolipid szindrómám is van, így nem merném bevállalni. Az antifoszfolipid szindróma okozhat-e valamiféle nehézséget, veszélyt a kezelések alatt? Kell-e ezekről a betegségekről tudni a fogorvosomnak? És Ön szerint el kell-e ismét kezdenem az aspirin-t szedni a kezelés előtt? (Épp néhány hete hagytam abba.) Válaszát előre is nagyon köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza fogászati panasz témában

A csikorgatástól nem törnek ketté a fogak, maximum kopnak vagy letöredeznek. Röntgen felvétel nélkül nehéz megjósolni, hogy tényleg mi is van az állcsontjába, ezért és javasolnék egy panoráma röntgen felvétel készítését, amin az is látható lesz, hogy a tejfogak gyökerei mekkorák, hiszen ez is fontos az Ön esetében. Mindenképpen el kell menjen fogorvoshoz, aki a rtg alapján el fogja mondani, hogy milyen ütemben és mit célszerű telli az Ön fogaival. Nem szeretnék találgatásokba bocsájtkozni, hiszen ezek az esetek mindig egyedi elbírálás alá esnek.

A betegségét illetően mindenképpen kell tájékoztatni a kezelőorvosát.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. július 08., 20:59; Megválaszolva: 2010. július 17., 19:22
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Gennyes fogíny
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! kb 3 hete betömte a fogorvos a fogamat. Az érzéstelenítő helye kb 1 hétig iszonyatosan fájt. Ez elmúlt, csak egy...
Fogpótlás
Tisztelt Doktornő/Úr A problémám az lenne, hogy az egyik felső metszőfogam pár év alatt egészen elszíneződött. Emlékeim szerint egy régi...
Rossz fogak asztmától
Tisztelt Dr.úr/nő! Azért fordulok önhöz, mert teljesen tönkrementek a fogaim és azt mondták a fogászaton, hogy valószínűleg az...
Fogászati probléma
Tisztelt Doktornő/Úr! Néhány éve egy porcelánkoronát helyeztek fel jobb oldalalon.felső fogsorom, hátulról az 5.fogamra. A korona felett...
Fekélyes szájgyulladás
0 Tisztelt Doktornő! Már több alkalommal volt ún.fekélyes szájgyulladásom, az alsó fogsorom alatti ínyem alatt és az alsó ajkam belső...